Yannick de Cocqueau
All About Jack
Jack was de olifant van de Gentse zoo, die in 1904 noodgedwongen de deuren moest sluiten. Hij was voorbestemd om dan naar Engeland te trekken, maar eindigde bij onze noorderburen waar hem een minder aangenaam lot stond te wachten. Naar alle waarschijnlijkheid eindigde Jack als een hele lange sliert worsten. En zo kwam dit eens zo beroemde en geliefde 'Stropke' aan zijn einde ... denkt men toch.

Mochten we het 100% zeker weten zou Jack niet in aanmerking zijn gekomen om een eeuw na te feiten een tweede adem te vinden als bier in de ‘Belgian Legends Series’ van Brouwerij The Musketeers. Onzekerheid doet roddelen en speculeren. Sommige van die verhalen zijn wat hardnekkiger dan andere omdat ze gewoon leuker zijn en doorstaan de tijd om echte legendes te worden.

29261207546_55528a204e_o

Jack is er duidelijk eentje en niet van de minste. Ook nu laat hij van zich spreken. De beroemde olifant stond nog maar net op de rekken te pronken of hij was weer top of mind. Niet omdat er worsten waren opgedoken met olifantenvlees in verwerkt (in dat verhaal gingen paarden en ezels met de vedette lopen) maar om religieuze redenen. Gezien de inhoud van de fles een frisse India Pale Ale is, kreeg de olifant op het etiket een Indisch toetsje en wat slagersattributen om het verhaal visueel te ondersteunen. De gelijkenis met Ganesha, zoon van Shiva was (waarschijnlijk onbedoeld) wel vrij groot en niet echt naar de smaak van de Hindoegemeenschap. Die hebben dan ook de brouwerij vriendelijk verzocht om er iets aan te doen. The Musketeers heeft de houding van het olifantje op het etiket wat aangepast zodat de link iets minder een automatisme is. Nu kan Jack verder in alle rust de winkelrekken blijven opfleuren en de kelen smeren. Santé.

20170731_152217