Luc De Raedemaeker
BEERVANA
In het decor van een van ’s werelds mooiste streken kan u genieten van de waarachtige godendrank en luisteren naar de authentieke en heroïsche verhalen van brouwers. Welkom in Portland Oregon, alias "Beervana", waar bier in hoge mate het ritme van de dag bepaalt.

PORTLAND, OREGON, gelegen aan de westkust van de Verenigde Staten waar natuurpracht en wisselende weersomstandigheden hand in hand gaan, is een waar paradijs. De beste periode om Portland te bezoeken is tussen juni en september, wanneer de zon het vaakst schijnt en pas laat ondergaat. Op zonnige dagen komen de inwoners en masse buiten, gekleed in kleurige T-shirts en korte broek, genietend van de vele terrasjes. Bij druilregen en in de winter ziet de stad er heel wat minder vrolijk uit, maar zeker niet minder indrukwekkend.

Dankzij de gunstige ligging van de stad is er voor ieder wat wils: surfen, wandelen, mountainbiken, skiën, het kan allemaal. Voor fietsliefhebbers is Portland een waar paradijs. Fietspaden doorkruisen de hele stad en zelfs het openbaar vervoer is erop gericht om fietsers te vervoeren. Wielerfanaten moeten zeker een bezoek brengen aan Hopworks Bikebar. Dit is een brouwerij met een unieke tastingroom, geheel in fietsthema. Wie houdt van ecologisch, kleinschalig en ambachtelijk komt in Portland zeker aan zijn trekken.

Wie ambachtelijk en kleinschalig (weliswaar naar US normen) zegt, komt al snel uit bij de bloeiende Craft Beer Scene. De stad is beroemd en berucht omwille van zijn talrijke brouwerijen en bierbars. Een aangewezen vertrekpunt voor een bezoek is het oude warehouse district, gelegen langs de oevers van de Willamette rivier. In een oude loods vind je brouwerij Hair of the Dog, een iconische plaats. Alan Sprints serveert er naast zijn eigen bier ook uitstekende gerechten. Het menu is heel doordacht, met een reeks herwerkte en seizoengebonden traditionele creaties en met een vette knipoog naar het Noordwesten van de US. Zo kan je er genieten van Smoked Salmon Nova met een seizoensalade. Kaasliefhebbers moeten de Cheese Plate met lokale lekkernijen geproefd hebben. Een must visit.

Nog geen kilometer verder vind je Cascade Brewing Barrel House, “The House of Sour”, het mekka voor liefhebbers van zure bieren. Volgende stop is Belmont Station, waar we reeds in de eerste editie van Bier Grand Cru uitvoerig over berichtten. En zo kunnen we nog een tijdje verder gaan. De stad ademt als het ware bier. Zelfs de stripclubs – een andere attractie in Portland – serveren Craft Beer.

Dan is het eindelijk tijd om aan het echte werk te beginnen. Een bezoek aan de Craft Brewers Conference & Brew Expo America. De jaarlijkse hoogmis van de Amerikaanse Craft Brewers, georganiseerd door de Brewers Association. Gedurende vier dagen bezoeken 11.500 deelnemers de expo en de talrijke lezingen en aangeboden workshops. Iedereen die zichzelf respecteert in de US bierwereld is aanwezig, van brouwers tot toeleveranciers. Ook een aantal Belgische bedrijven presenteren hun producten: Meura, Malterie du Château, Dolium… Alles is op Amerikaanse leest geschroeid, maar een bezoek is zeker aan te raden.

Beervana 3

Beervana 2

 

Foto’s: Bart Van der Perre