Bert Kruismans
BELGIË VS NEDERLAND
Column
"De Belgen." "Neen, de Nederlanders zijn de grootste." "Dat is niet waar, jullie tellen ook bierfirma’s, je moet enkel de brouwers tellen. En dan zijn de Belgen de grootste!" "Cijfers liegen niet, Nederland heeft het grootste aantal brouwers. Wij geven jullie Belgen het nakijken. En drink van je glas, straks wordt je bier nog warm!!" Enkele maanden geleden woedde een verbeten strijd in de media en aan de toog. Welk land had nu het grootste aantal brouwers, België of Nederland?

Heel wat Belgen vonden de vraag op zich al bijzonder lachwekkend. Nederland en bier? Hallo!! Hoe durf je die twee woorden in één zin gebruiken? Nederland, dat was toch het land van de futloze pilsjes, geserveerd in van die kneuterige limonadeglaasjes, louter geschikt om een chocolademousse uit te lepelen? Natuurlijk hebben de Belgen het grootste aantal brouwerijen en natuurlijk hebben wij het beste bier van de wereld!

Is dat zo? Nationalisme is een gevoel dat me vreemd is, zelfs als het over bier gaat. Ik hoef geen inwoner te zijn van het land met het grootste aantal brouwerijen. Ik hoef zelfs geen inwoner te zijn van het land met het beste bier. Als ik dat beste bier tegen een aanvaardbare prijs op de kop kan tikken in mijn supermarkt/speciaalzaak/café, dan ben ik al best tevreden. En dan is het natuurlijk wel handig als je in België woont. Je weet jezelf meteen omringd door een heleboel beste bieren. Dat is een geruststellende gedachte. Maar het is geen reden om jezelf af te sluiten van wat er in het buitenland in de brouwketels borrelt. Een bierliefhebber, die een onbekend bier meteen aan de kant schuift omdat het uit het verkeerde land afkomstig is, straft enkel zichzelf. Hij weet letterlijk niet wat hij mist. En hou die Nederlanders maar in de gaten. Die acht medailles op de Brussels Beer Challenge van 2014 hebben ze echt niet binnengerijfd met een futloos pilsje. Er beweegt heel wat bij onze noorderburen. En dat is maar goed ook. Uitmuntende brouwsels uit den vreemde kunnen de Belgische brouwers alleen maar scherp houden en het geeft ons, de liefhebbers, nog meer lekkers om uit te kiezen.

Bert Kruismans