BELGISCHE BIER STIFADO

Met Cuvée des Jacobins

Stifado is een echte Griekse klassieker. En zoals het gaat met klassiekers heeft iedereen een uitgesproken mening over de receptuur. Met of zonder tomaat, met konijn of rundvlees, … en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Welke variant je ook kiest zonder rode wijn, uien, specerijen en kruiden zal het niet lukken. En toch vervangen we in de Belgische versie de wijn door bier. Het resultaat is fantastisch.

Ingrediënten:

  • 600 gr rundstoofvlees
  • 800 gr gepelde sjalotten
  • 1 fijngesnipperde rode ui
  • 2 geplette teentjes look
  • 2 el tomatenpuree
  • 25 cl Cuvée des Jacobins
  • 15 cl vleesbouillon
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1/2 el kaneel
  • Olijfolie
  • 4 laurierblaadjes
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de olijfolie in een stoofpot en braad het vlees aan. Kruid met peper & zout.
  2. Haal het vlees uit de pan en voeg nog wat olie toe.
  3. Stoof de ui en de look aan.
  4. Voeg het vlees, de kaneel en de laurier toe.
  5. Voeg de tomaten puree toe en laat even meebakken.
  6. Voeg de azijn toe en roer even. Voeg de bouillon toe en laat 45 min garen op een laag vuur. Kruid met peper en zout.
  7. Voeg vervolgens de sjalotten en het bier toe en breng aan de kook.
  8. Laat zachtjes garen tot het vlees en de sjalotten gaar zijn (ongeveer 60 min).
  9. Serveer met hompen brood.

Pairing:

De stifado is een complexe combinatie van smaken: het hartige van het vlees en de bouillon, het zure van het bier en de tomatenpuree en het zoete van de sjalotten en de kaneel. De Cuvée des Jacobins past hier uitstekend bij met zijn zure toets en nuances van krieken, hout en zoete specerijen (vanille). Het is een zeer aangename combinatie.

Foto © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!