Luc De Raedemaeker
BELGISCHE BROUWERS WEERSTAAN AMERIKAANS GEWELD!
Wereldvermaard zijn ze, onze Belgische bieren. Maar een echte prestigieuze bierwedstrijd had ons apenlandje nog niet. Daarom beslisten bierevenementen- en communicatiebureau Becomev vier geleden om de Brussels Bier Challenge op te richten.

De doelstellingen van de wedstrijd samenvatten is vrij eenvoudig. Het organiseren van een professionele en sportieve wedstrijd onder brouwers, het promoten van de biercultuur in het algemeen en de Belgische biercultuur in het bijzonder. Daarnaast bieden de awards de consument een houvast en een kwaliteitslabel.

De Brussels Beer Challenge was dit jaar aan zijn 3de editie toe. Na Brussel (in 2012) en Luik (in 2013), vond dit internationale evenement in 2014 plaats in Leuven, The place to BE(ER)! Deze prachtige historische stad met een rijk cultureel leven, ontelbare monumenten, uitstekende hotel- en congresfaciliteiten en gezegend met een edele en eeuwenoude brouwtraditie is de ideale gaststad.

Twee dagen lang proefde een panel van 60 internationaal gereputeerde bierkenners 730 bieren uit alle hoeken van de wereld. De deelnemende bieren worden onderverdeeld in categorieën, gebaseerd op origine, typiciteit en stijl en vervolgens gewikt en gewogen. Op het einde van de twee degustatiedagen werden de beste bieren in elke categorie beloond met een gouden, zilveren of bronzen award.

Ons land was sterk vertegenwoordigd met ongeveer één derde van de inschrijvingen. De Verenigde Staten namen eveneens een derde voor hun rekening. Andere deelnemende landen waren o.a. Duitsland, Nederland, UK en Italië, een sterk opkomende biernatie. Ook een aantal exotische bierlanden namen deel, zoals Japan, Cambodia, Brazilië. De resultaten van de wedstrijd waren net zo internationaal als de inzendingen. En dat kan alleen maar toegejuicht worden. Grenzen vervagen: brouwers inspireren elkaar over de landsgrenzen heen. Ook bij de consument groeit hierdoor het besef dat brouwen van goed bier niet stopt aan deze of gene grens.

De winnaars kwamen uit USA, België, Italië, Canada, UK, Frankrijk, Nederland, Malta (ja echt!), Polen, Duitsland, Japan en Denemarken. De Verenigde Staten sleepten 53 medailles in de wacht, op voet gevolgd door België met 43 medailles. Nederland haalde eveneens een mooi aantal prijzen binnen. Niet verwonderlijk, want de laatste jaren beweegt daar heel wat op biervlak.

De ‘Triple C’ van brouwerij Thwaites, een blond bier Golden Ale-stijl, werd unaniem tot beste bier verkozen uit de 730 bieren die deelnamen aan de wedstrijd en sleepte de “Comac Trofee” in de wacht. Aan de Belgische zijde onderscheidt Duvel Moortgat zich en krijgt ‘Liefmans Goudenband’ de titel “Beste Belgisch Bier van de wedstrijd”.

Twee dagen lang proefde een panel van 60 internationaal gereputeerde bierkenners 730 bieren uit alle hoeken van de wereld.

De Belgische media die het evenement coverden pakten verbazingwekkend uit met titels als: “Voor eigen volk afgetroefd door Amerikaanse bieren”. Toegegeven, de Verenigde Staten sleepten dan ook letterlijk een aantal medailles meer in de wacht dan België. Maar we moeten alles wel in proportie zien. Onze 160 brouwers maken vooral de klassieke Belgische stijlen. De circa 3000 US brouwerijen maken alle mogelijke internationale stijl. Terwijl de Belgen in ongeveer de helft van de categorieën meestreden waren de Amerikanen vertegenwoordigd in quasi alle categorieën! “In alle Belgische bierstijlen zijn prachtige resultaten neergezet en het is zo spijtig dat die niet in beeld worden gebracht. Dit moet ons echter ook motiveren om nog harder te werken en nog creatiever en innoverend te worden”, aldus Jean-Louis Van de Perre.

In Amerika zou je dan weer koppen verwachten met als baseline: “Amerika wint van België”. Niets is minder waar. Ze houden het bij de eigen gewonnen bieren en hun brouwerijen. Een te waarderen houding die er toe bijdraagt dat er minder poeha en vooral meer respect voor heerlijke bieren ontstaat. Door wie of waar ze ook gebrouwen zijn. Dit zou kunnen leiden tot een internationaal bierlandschap waarin men van elkaar kan en wil leren en samen op zoek kan gaan naar nog meer moois, in plaats van nodeloos energie te verspillen aan elkaar pootje te lichten.

De derde editie van de Brussels Beer Challenge, was op een paar obligate schoonheidsfoutjes na, een zeer geslaagd evenement. Op naar de volgende editie.

 

Een  overzicht  van  de  resultaten  kan  je  vinden  op  volgende  link: brusselsbeerchallenge.com/nl/awarded-beers

 

Foto: Bart Van der Perre