Luc De Raedemaeker
Bier & Bunkers
Hof ten Dormaal
In het landelijke Tildonk schuilt Hof ten Dormaal, een majestueuze vierkantshoeve die sinds 2009 onderdak biedt aan een ambachtelijke brouwerij doordrenkt met een eclectisch karakter. Binnen deze unieke ecologische oase floreren niet alleen hun eigen granen en hop, maar ook de kunst van het brouwen.

Maar dat is nog niet alles. Sinds een paar jaren beschikt Hof ten Dormaal over een mouterij om de eigen granen te verwerken en elk overblijfsel van het brouwproces wordt met liefde verwerkt tot veevoeder voor het vee op de boerderij. Zo is de cirkel rond en dat maakt Hof ten Dormaal de meest ecologische brouwerij ter wereld.

Iets minder romantisch is het feit dat Hof ten Dormaal pal op de KW-linie ligt, een oude verdedigingslinie van het Belgische leger. De KW-linie is één van de militaire verdedigingslijnen die eind jaren dertig werden gebouwd om België te beschermen tegen een Duitse inval. De stelling liep dwars door België, van Koningshooikt tot Waver. De linie bestond uit meer dan 400 bunkers en vele antitank-versterkingen. De hoeve en brouwerij ligt midden in een antitankcentrum. Dit is een lus van gevechtsbunkers rondom een strategische plek die verdedigd moest worden. Op het terrein van de hoeve bevind zich een oude bunker. De aanwezigheid van dit bouwsel inspireerde de brouwers tot het maken van  ‘Lost Bunker’ een ‘Bunker Barrel’ bier. Het bier heeft meer dan vijf jaar op jenever vaten gerijpt in de oude bunker. Het resultaat is een complex bier met nuances van rode vruchten, sherry, porto en tabak.

Hof ten Dormaal en de KW-linie in Tildonk zijn zeer zeker een bezoek waard. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes en het is goed vertoeven in de proefruimte / tuin van de brouwerij. De bunkers krijg je er gratis bij.

Foto’s © KWlinie BE & Hof ten Dormaal