Luc De Raedemaeker
Bier & Bunkers
Westmalle
De 'antitankgracht' rond Antwerpen, is een historisch en opmerkelijk verdedigingswerk dat teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. De gracht werd gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog, van 1937 tot 1939. Het doel van de gracht was Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval. De gracht is zes meter breed en minimaal drie meter diep en vormde een onoverkomelijk obstakel voor tanks en ander 'rollend materieel'. De gracht speelde nooit een rol van betekenis in de militaire geschiedenis. Vandaag de dag is de gracht een waardevol natuurgebied en langs het traject zijn er vele wandel- en fietsroutes.

Het wandelpad langs de gracht tussen Schilde en Oelegem voert de wandelaar langs mooie stukjes natuur en langs de forten van  ’s Gravenwezel en Oelegem. Ook de infanterieschans is een bezoekje waard.

Na de inspanning wacht de ontspanning in het Café Trappisten in het nabijgelegen Westmalle. Het beroemde Café Trappisten ligt aan de oude baan tussen Antwerpen en Turnhout recht tegenover de bekende Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle. Een aantal jaren gelden werd het originele gebouw vervangen door een nieuwbouw. Zowel binnen als op het uitgestrekte terras is het heerlijk genieten, net als de reizigers van de oude tramlijn Antwerpen-Turnhout dat eertijds deden. Het kleine grut kan zich ondertussen ongestoord uitleven in de speeltuin.

Proef hier zeker de specialiteit van het huis: Westmalle half/half. Dit drankje bestaat voor de helft uit Tripel uit het flesje, aangevuld met Dubbel van het vat. Deze specialiteit van Café Trappisten wordt door locals een Trip-Trap genoemd. De combinatie van de zacht romige Westmalle Tripel met een uitgesproken fruitaroma, gemengd met de donkere, meer moutige Dubbel, zorgt voor een unieke, onvergetelijke smaak in de mond.

Voor de kleine en wat minder kleine honger te stillen zijn er de trappistenkaas en -brood en een beknopte spijskaart met Vlaamse Klassiekers. Probeer zeker de kaaskroketten met oude kaas van Westmalle.

Antwerpsesteenweg 487 – 2390 Westmalle

Foto’s © Fortengordels BE & Café Trappisten