Luc De Raedemaeker
Down under
Australische biercultuur
Vrolijk huppelende kangoeroes, donzige koalabeertjes, stoere blikjes bierslurpende Crocodile Dundee's en lekker stroperige soaps als 'Neighbours' of 'The Flying Doctors', ... het beeld van de gemiddelde Europeaan op de Australische biotoop is lichtjes vertekend, ook op de lokale biercultuur trouwens.

Dat Aussies een glas bier lusten is een understatement. Het is volstrekt normaal dat senioren om half tien ’s ochtends met een halve liter bier op het terras zitten. Ook de legendarische Australische premier en nationaal icoon Bob Hawke -die enkele jaren geleden overleed- was een ware bierliefhebber. Je kan hem nog het beste vergelijken met Jean-Luc ‘let the beast go’ Dehaene. Hij was een ‘true blue Aussie bloke’ die zich zonder gêne liet fotograferen in minuscule zwembroek. Australiërs gaan immers naar het strand, ook de minister-president. Belangrijker voor Hawke’s populariteit was zijn voorliefde voor bier: hij was zelfs enige tijd officieel wereldrecordhouder omdat hij in elf seconden een meter bier kon drinken (zo’n 1,4 liter dus). In een vol cricketstadion wachtte hij ook steeds tot de camera hem had gevonden, om vervolgens zijn glas bier in één teug leeg te drinken, onder luid applaus van de aanwezigen.

Elk volk krijgt de leider die het verdient. Aussies verkozen lang kwantiteit boven kwaliteit. Forster, Carlton, Victoria Bitter, XXXX Gold (Four X Gold) en Toohey’s waren lang hun enige bijdrage aan de biercultuur. Het bier wordt er op zijn Engles in een ‘pint’ glas zonder schuimkraag geserveerd. In tegenstelling tot het moederland wordt het bier er echter ijskoud geserveerd. Om het bier dan ook (ijs)koud te kunnen drinken zijn er coolers die je om je blikje (tinny) of flesje (stubby) doet. Als je van de tap drinkt doe je zoals Bob Hawke, je slaat je bier zo snel mogelijk binnen.

De laatste twee decennia schieten de Craft Breweries ook in Australië als paddenstoelen uit de grond en wordt de markt overspoeld door Craft beer. Volgende brouwerijen staan enorm goed aangeschreven: 4 Pines Brewing Company, Akasha Brewing, Fixation Brewing, Bentspoke Brewing, Pirate Life Brewing, Little Creatures, Young Henrys Brewing Company, … De biercultuur wordt er alleen maar beter op.