Yannick de Cocqueau
Bier of Wijn
Nooit meer kiezen!
Dat de bier en de wijnwereld vaak als concurrenten worden gezien mag wel duidelijk zijn. Beide werelden hebben zo hun adepten en net als in elke 'religie' ook hun puristen (extremisten). Een beetje pluralisme kan nochtans absoluut geen kwaad. Alain Bloeykens en Luc De Reademaeker die eenieder in Vlaanderen respectievelijk met wijn en bier gaat associëren, beslissen in hun boek de degens te kruisen. Elk heeft zo zijn voorkeuren, maar als puntje bij paaltje komt zijn beide heren toch vooral levensgenieters of dit nu met een bier of een wijntje in de hand is. Goed leven is genieten van spijs en drank. En dan vooral van de juiste drank bij de juiste spijzen, maar je hoeft gelukkig niet trouw te zweren aan een enkele drank.

Cover

Het boek start met een brief van elke auteur aan de ander. Elk probeert zijn gelijk te halen en de ander te overtuigen, maar eigenlijk besef je vooral dat beide werelden nog niet zo heel ver van mekaar liggen. Zowel in de bier- als in de wijnwereld is de diversiteit binnen de productgroep gigantisch en kunnen we met plezier vaststellen dat beide een evolutie kennen van kwantiteit naar kwaliteit. De Belgische consument is een uiterst kieskeurige klant geworden. We drinken niet zomaar om het even wat. We zijn best bereid dieper in de buidel te tasten, maar willen dan wel goed spul hebben. Liever één goed glas voor de prijs van twee dan twee slechte glazen voor de prijs van één. We gaan bewuster om met hetgeen we drinken en in elke situatie. Het lijkt dan ook alleen maar logisch dat we meer tijd steken in de keuze van de drank die we wensen bij verschillende gerechten. Dat die keuze gerust de grenzen van een dranksoort mag overschrijden is duidelijk. Eigenlijk is de keuze tussen bier en wijn gewoon een luxeprobleem.

Het boek neemt een hele reeks (Vlaamse) klassiekers en dagelijkse kost onder de loep. De gerechten worden vergezeld van wat extra productinformatie of een leuke anekdote alvorens beide auteurs hun ‘pairing’ te laten voorstellen. Per gerecht krijg je zowel de perfecte wijn als het perfecte bier om het te vergezellen en dit van aperitief tot dessert. Een beetje ‘hoppen’ van de ene naar de andere drank wordt zo alleen maar makkelijker.

Grote troef is dat de recepten ook in het boek zijn opgenomen en er werd telkens gekozen voor erg vlot te verkrijgen bieren en wijnen. Je zult dus niet de hele wereld moeten afzoeken en rondreizen om de proef op de som te nemen. Het boek wordt afgesloten met een ultiem pleidooi van beide auteurs, waarin ze ‘hun voorkeursdrank’ nog kort voorstellen en ophemelen. Nog enkele tips over de glaskeuze en enkele algemene regels die je best in acht neemt als je spijs en drank combineert (of het nu bier of wijn is) en je zou klaar moeten zijn voor het praktische luik.

Het is eens wat anders dan het zoveelste kookboek. Een niet te groot formaat en de druk op dik mat papier zorgen dat het boek goed in de hand ligt. De tekst is doorspekt met quotes over beide dranken die ongetwijfeld af en toe een glimlach naar voor zullen toveren. En als we die quotes mogen geloven ga je misschien toch beter voor bier, het zal er aan tafel toch iets gezelliger aan toe gaan …

“Conversatie is de vijand van goede wijn en spijs” – Alfred Hitchcock

“Ik verkoop geen bier, ik verkoop gezelligheid” – Freddy Heineken

Bier of wijn?
Auteurs: Luc De Raedemaekers / Alain Bloeykens
Uitgeverij: Manteau
Aantal bladzijden: 146
Richtprijs: €24,99

Wil je een getekend exemplaar, mis dan zeker de signeersessie niet. Beide heren verwelkomen jou op 12 november tussen 11:00 en 13:00 op de Boekenbeurs.

Achterflap