Bert Mattijs
BIERFESTIVAL
Column
Weet u, beste liefhebber, waar ik niet zo gelukkig van word? Bierfestivals. Ik word daar oprecht ongelukkig van. Zo ongelukkig zelfs dat ik ze amper bezoek, iedere uitnodiging afsla en uit pure miserie thuis mezelf bezat aan goedkope wijn uit de supermarkt. Waarom toch… vinden zo goed als alle bierfestivals plaats in refters, cafetaria’s of loodsen? Waarom kunnen we voor wijn een chateau afhuren, maar mag het voor bier niet te chic worden? Zijn we dan plots allemaal Franse chauvinisten?

Ik stel voor dat voor ieder bierfestival in een loods er twee worden georganiseerd in een mooie setting. Laat een keer dat frietkraam voor wat het was. Soigneer de mensen eens met goed eten, doe eens de fluwelen gordijnen open en zorg dat iemand de mensen hun jas aanneemt. Verras ons een keer met een schare aan dranken verzorgd door mensen met passie, zonder hen allemaal in aparte kraampjes te stoppen. Als morgen een bierfestival opstaat met een heel beperkt gamma aan brouwers, maar die allen een uniek brouwsel brengen, in een elegante zaal met aandacht voor man en vrouw, dan sta ik op de eerste rij aan te schuiven.

Beste liefhebber, bier mag eindelijk eens beschouwd worden als een elegante drank, niet? Hebben we ontvoogding van de speciaalbieren niet stilaan ingezet? Koning pils zal blijven regeren maar al die overige prachtexemplaren verdienen wel beter. Wanneer ik denk aan een van mijn favoriete bieren – een ‘Goliath tripel’ – dan denk ik spontaan aan rust, een aangename omgeving, een goed glas en wat begeleidend mondverteer. Dan betekent bier thuiskomen en van het gezelschap genieten. Het laatste wat dan in me opkomt zijn drukke hallen vol met beschonken mensen, geloof me. Dan mag er al eens wat kaarslicht ontstoken worden en een goede plaat opgelegd worden. Geen frietkraam in kilometers te bespeuren.

Kon ik maar een initiatiefnemer overtuigen om het op die manier te doen, ik zou een gelukkig man zijn. Misschien moet ik dat zelf maar eens doen. Wie weet ziet u binnenkort iets verschijnen, wie weet ook niet. Tot dan wil ik in alle eenvoud gewoonweg zeggen: maak van bier iets speciaals. Overstijg de rekken van de supermarkt en plaats bier eens op de hoogste trede. Het zal niet ontgoochelen!

Bert Mattijs