Yvonne van Houtum
BIERLIEFDE BLIKT TERUG OP FEBRUARI
Wat gebeurt er allemaal in Nederland?
Zo net voor het weekend neem ik nog even de tijd om terug te blikken op de afgelopen maand. En ook de kortste maand van het jaar heeft weer voor voldoende opschudding gezorgd in bierland en daarbuiten. Ik weet niet exact hoe het in België zit, maar hier in Nederland is de stijgende landelijke populariteit van speciaalbier steeds meer zichtbaar. Zo krijgt bijvoorbeeld de vacature ‘bierjournalist’ enorm veel media-aandacht en wordt deze job bestempeld als droombaan! Verschillende programma’s op televisie maken graag ruimte voor het onderwerp bier en laten experts aan het woord. Daarnaast worden de leukste initiatieven en evenementen opgestart, blijven er brewpubs, brouwerijen en bierspeciaalzaken bijkomen en worden we bijna wekelijks getrakteerd op een nieuw brouwsel van één van de vele innoverende brouwerijen die ons land telt. Bier staat duidelijk in de spotlights en ‘we want more!’

– biernieuws –

23-jarig Tommie in top 10 beste nieuwe bierbrouwers ter wereld

Met zijn bieren Tommie Sjef Wild Ales verovert Tommie de hele wereld. Volgens ratebeer behoort zijn bier tot de top 10 beste nieuwkomers ter wereld. Het bier van Tommie staat op plek 8. Hij is de Nederlandse expert op het gebied van zure bieren en omschrijft zijn bieren als een soort huwelijk tussen bier en wijn. BinnensteBuiten maakten er een mooie reportage over, kijk zelf maar!

 

Bierboetique opent in Rotterdam

De eerste bierboetique van Nederland is afgelopen maand geopend in de Witte de Withstraat in Rotterdam. De bierboetique moet een plek worden waar ook vrouwen graag naartoe komen voor een speciaalbiertje. Niet dat het een uitgesproken vrouwenzaak is, maar wel met een knipoog naar het vrouwelijke (zoals bijvoorbeeld het interieur). Naast bier kun je er ook terecht voor (borrel)hapje of een ‘hoptail’: een cocktail op basis van bier. Meer…

 

– bier uitgelicht –

Oedipus Brewing en de Foodhallen lanceren een Hoppy Lager: MUNCHIES

De Amsterdamse brouwerij Oedipus en de eerste indoor foodmarket van Nederland hebben de handen ineengeslagen en lanceerde vorige week Munchies, een licht hoppige amber lager. Er werd geproefd en geëxperimenteerd om uiteindelijk uit te komen op deze makkelijk drinkbare lager. Een bier dat past bij de verschillende culturen, persoonlijkheden en keukens die samenkomen in de Foodhallen was een uitdaging. Munchies is een biertje om samen te drinken. Het past net zo makkelijk bij high end döner als bij oer-Hollandse kaas. Het fruitige aroma maakt Munchies heel geschikt om zowel als aperitief als digestief te gebruiken, maar met een 5% alcoholgehalte is het geen softie.

Munchies is verkrijgbaar in de Foodhallen, de Oedipus Taproom en geselecteerde retailers.

 

– bier events –

Paneldiscussie “Craft Beer Revolution” in Holland

Steve Hindy – oprichter van the Brooklyn Brewery – was een aantal dagen in Nederland, onder andere om mee te praten in de paneldiscussie “the Craft Beer Revolution (In Holland)”, georganiseerd door Bier&cO. In het panel schoven verschillende Nederlandse brouwers aan om samen met Steve interessante topics te bespreken zoals allereerst; Wat is ‘craft’ eigenlijk? En… Hoe zit het met de craft beer scene in Nederland, en waar gaat het naar toe? Bierista heeft het allemaal vastgelegd: The Craft Beer Revolution.

 

– bierhotspot –

Foeders

Nieuw in de Amsterdamse Pijp: Foeders! De naam is niet zomaar gekomen maar komt voort uit een grote voorliefde voor lambic-, geuze-, Vlaams rode en Vlaamse bruine bieren. Met 33 tapkranen is er een uitgebreide bierkeuze van zowel de klassiekers als van kleine brouwerijen met de focus op bieren uit België en Nederland. Bij de Vlaams rode en bruine bieren worden grijze garnaaltjes geserveerd en ‘pottekeis’ bij de lambic- en geuzebieren. Volgens verschillende recensies is Foeders een echte aanrader en bij mezelf staat een bezoekje ook hoog op het lijstje! Je reist er eenvoudig naartoe met de tram of metro vanaf Amsterdam Centraal. Meer…

 

– bier &food –

Bierbrownies (extra puur) met kersen!

Iedereen houdt van brownies! Daarom deze heerlijk smeuïge bierbrownies, gebakken met een flinke scheut stout bier en kersen.

 

Ingrediënten voor een flinke batch heerlijke bierbrownies: half flesje bier, type stout | 350 gram extra pure chocolade | 250 gram roomboter, ongezouten | 250 gram donkere basterdsuiker | 75 gram bloem | 3 eieren | snufje zout | vanille extract, paar drupjes | bakpoeder | 150 gram kersen uit pot

 

Zo maak je het:

– Begin met het smelten van de chocolade (au bain-marie). – Weeg alle ingrediënten af en mix vervolgens de boter met de suiker en de eieren. – Mix daarna de bloem, het bakpoeder, zout en het vanille extract door het beslag. – Verwarm ondertussen de oven op 170 graden. – Voeg de gesmolten chocolade toe, mix en schenk daarna ook het bier erbij. – (Is het beslag te nat? Voeg dan nog wat extra bloem toe zodat er een stevig beslag ontstaat). – Giet de kersen af, halveer ze en spatel voorzichtig door het bierbrownie-beslag. – Giet het beslag in een ingevet bakblik (met bakpapier bekeerd) en bak in ongeveer 50 minuutjes gaar. – Controleer met een prikkertje of de bierbrownies gaar zijn (blijven de kruimels aan de prikker plakken?) – Laat de brownies nog een half uurtje afkoelen.

Tot volgende maand, PROOST!

Bierliefde.nl