Yvonne van Houtum
Bierliefde blikt terug op januari.
Wat gebeurt er allemaal in Nederland?
Voor mij persoonlijk begon dit jaar met een heerlijke vakantie naar Oostenrijk en.. met goede voornemens. In het kort samengevat wil ik dit jaar gezonder en fitter door het leven gaan en daarbij hoort ook verantwoord alcoholgebruik. Zo is het bijvoorbeeld beter om dagelijks een beetje te drinken dan veel in het weekend - spreiden dus! Een lesje bieryoga past trouwens ook helemaal bij mijn plannen. Deze combinatie tussen yoga-oefeningen doen en tegelijkertijd een biertje drinken is een hit in Duitsland. Uh.. laat iemand mij weten als er in het zuiden van Nederland een yogaklasje is waar ik een proeflesje kan volgen?

biernieuws –

‘Leven in de Brouwerij’

Maandagavond zaten menig bierliefhebbers voor de buis te wachten op de eerste uitzending van ‘Leven in de Brouwerij’ – afgeleid van jullie serie; Tournée Générale. 10 afleveringen lang touren Patrick Stoof en Kasper van Kooten het hele land door met hun Volkswagen busje, in de zoektocht naar het meest bijzondere bier. De eerste aflevering brachten de heren een bezoek aan Gebrouwen door Vrouwen, de brouwerij van Oedipus en kregen ze een lesje bierproeven van bierprofessor Henri Reuchlin. De meningen over het programma zijn nog erg verdeeld. Persoonlijk vind ik het enorm positief te noemen dat speciaalbier aandacht krijgt bij een breder publiek middels de nationale televisie. Ik ben benieuwd naar aflevering 2.

Leven in de Brouwerij is elke maandagavond te zien om 20.25 uur op NPO2

Amstel Ongefilterd

Natuurlijk troebel met een volle, zachte smaak; Amstel Ongefilterd. Tijdens De Vrienden van Amstel LIVE! 2017 presenteerde Amstel het nieuwe bier voor het eerst. Amstel Pils wordt volmout en met extra geurige hop gebrouwen. Voor Amstel Ongefilterd worden precies dezelfde ingrediënten gebruikt als voor het Amstel pils, het brouwproces is echter een klein
beetje anders, er wordt namelijk niet gefilterd waardoor een gedeelte van de gist in het bier achterblijft. Dit resulteert in een natuurlijk troebel pils met een volle, zachte smaak. Met dit nieuwe bier willen de brouwers laten zien dat ook in de pilswereld nog veel te ontdekken valt. Meer…

 

– bier uitgelicht –

Jolly Roger – collaboration brew Gulpener en Uiltje Brewing Company

Gulpener Bierbrouwerij brengt dit jaar met vier toffe craftbrouwers een collaboration brew uit. Een paar weken geleden is de brouwerij voor het eerst gekaapt door Uiltje Brewing Company uit Haarlem. Het resultaat van deze piraterij? Jolly Roger! Een Dubbele IPA met Limburgse mouten van Gulpener en de mooiste Amerikaanse hopsoorten die zijn meegebracht door het Uiltje. Voor het bijzondere karakter van het bier is dry hopping toegepast en zijn er hete, rode pepers aan het bier toegevoegd welke een bijzondere bite aan het bier geeft.

 

– bier events –

Eerste Dutch Craftbeer Conference in Nederland

CRAFT organiseerde 24 januari de eerste Dutch Craftbeer Conference in Nederland met het thema: Professionalisering van een ambacht. Een nieuw congres met aansprekende onderwerpen en interessante sprekers uit binnen- en buitenland, gericht op brouwers en andere professionals uit de bierindustrie. Naast het ‘standaard’ programma was er de mogelijkheid voor bezoekers om parallel hieraan andere sessies uit te kiezen zoals; een workshop die ingaat op technische aspecten van het brouwen, marketing en sales, afzetmarkten of trends en innovaties in verpakkingen. Het congres moet uitgroeien tot een jaarlijks evenement dat gericht is op kennisuitwisseling en een dag waarop je op zoek kunt gaan naar nieuwe ideeën en inzichten.

 

– bierhotspot –

Café 100 Watt Eindhoven

Nee, ik laat al het lekkere (vaak ongezonde) eten heus niet altijd staan vanaf nu, maar ik probeer hierin een beter balans te vinden. Maar goed ook dat ik niet te streng ben dus want dat befaamde broodje pulled pork van *Café 100 Watt had ik niet willen missen! Alle smaken kloppen gewoon en komen goed tot hun recht op het knapperige broodje. En als je dan toch in het *proeflokaal van Stadsbrouwerij Eindhoven bent raad ik aan om de 100Watt-bieren te proeven. Begin bijvoorbeeld met een lichte Fine Fleur. Bij deze single hop Session IPA (4,2%) wordt per batch een andere hop gebruikt – nu is dat Nelson Sauvin uit Nieuw-Zeeland. Café 100 Watt is een gezellig plekje in Eindhoven. Zeker in de zomer is het hier goed vertoeven op het terras!

 

Café 100 Watt vind je in hartje Eindhoven. Van woensdag tot en met zondag kun je hier terecht vanaf 14.00 uur. Wil je (ja dat wil je!) een hapje eten dan is het aan te raden om vooraf te reserveren.

 

– bier &food –

Broodje worst met bier-uienmarmelade

Wat zeg je? Of je worst lust! Nou… met een krokant pistoletje en bier-uienmarmelade erbij, laat maar komen hoor. Deze heerlijke, smeuïge broodjes worst heb ik eens voorbij zien komen in Delicious magazine en ja die moest ik gewoon een keer maken. Heel eenvoudig eigenlijk, met maar een paar ingrediënten en het ideale comfortfood voor het weekend.

 

Ingrediënten voor 4 broodjes: 60 ml olijfolie | 3 grote uien | half flesje donker bier, bijvoorbeeld Rochefort 8 | 15 gram boter | 55 gram kristalsuiker | 1 eetlepel rode wijnazijn | 4 worsten (varkensvlees) | 4 pistoletjes om af te bakken | mosterd | rucola | snufje zout

 

Zo maak je het:

– Snijd de uien in dunne, halve ringen. – Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de uien (met een flinke snuf zout) 30 minuten. – Giet het bier bij de uien en laat tot de helft inkoken. – Doe de boter, suiker en rode wijnazijn in de pan en laat het inkoken tot een kleverige saus.- Zorg dat je ruim op tijd de pistoletjes in de oven afbakt en maak nog voordat de broodjes in de oven gaan een inkeping over de lengte van de pistoletjes. – Een kwartier voordat de bier-uienmarmelade klaar is bak je de worstjes. – Smeer wat mosterd op de broodjes, vul met rucola en worst en maak af met flink wat uitjes.

Tot volgende maand, PROOST!

Yvonne – Bierliefde.nl