Luc De Raedemaeker
Blauwe peren
Een zalige Val-Dieu pairing
h1-product-fromagerie-bleu-3
Het ene culinaire hoogstandje is het andere culinaire hoogstandje niet. Zo hoor je al jarenlang ‘kut met peren’ om je heen. Hoeveel moeite je ook doet dit gerecht ben je nog nooit tegengekomen. Nu blijkt ‘kut met peren’ helemaal geen gerecht te zijn. Is het blijkbaar een scheldwoord dat voor het eerst in de film ‘Schatjes!’ uit 1984 te horen was. Dus gaan we maar voor 'blauwe peren'. Dit is een poepsimpel en kleurrijk gerecht dat je op vijf minuten in elkaar flanst. We gebruiken Bleu des Moines de l'Abbaye du Val-Dieu, een blauw geaderde kaas met een witte korst. Als begeleidende drank kiezen we voor een Val-Dieu Grand Cru.

Ingrediënten:

  • 4 opgelegde peren (uit blik)
  • 150 gr Bleu des Moines
  • 15 cl melk

Bereidingswijze:

  1. Laat de peren uitleken.
  2. Verwarm de mek in een kookpot en voeg de kaas toe.
  3. Laat de kaas rustig smelten in de warme melk.
  4. Schik de peren op een bordje en overgiet met de kaassaus.
  5. Serveer met stokbrood.

Pairing:

De Val-Dieu Grand Cru is het summum van het Val-Dieu gamma. Met zijn 10,5% alcohol is het een zware jongen. De smaak is zoet, maar bovenal fruitig. Complex, met een volle, ronde body. Dit bier past uitstekend bij de pittige kaas en de onderliggende zoete peren.