Bier Grand Cru
Bommen & Cider
Oud Beersel lanceert cider gebombardeerde ciderproducent uit Oekraïne.
Oud Beersel werkt sinds vorig jaar samen met Vitalii Karvyha, de voormalige cidermaker Berryland uit Oekraine, die is moeten vluchten voor de oorlog. Ze legden hun vakkennis samen om cider te produceren op de houten vaten bij Oud Beersel. De opbrengst uit de verkoop van de cider moet Vitalii in staat stellen om terug zijn activiteiten op te starten.

Zes jaar lang bouwde Vitalii het bedrijf – en zijn passie – op in een dorp nabij hoofdstad Kiev. Hij maakte er cider en mede op basis van lokaal fruit en bessen – vandaar de naam Berryland. Voor zijn mede haalde Karvyha honing van zijn eigen bijen. De cidermaker schreef zijn producten in voor verschillende wereldwedstrijden – en zijn ciders en mede’s vergaarden in korte tijd tal van prijzen.

Maar in de winter van 2022 brak de oorlog uit. Kort daarna, op 16 maart, plaatste Vitalii een bericht op Facebook: “Berryland Cidery is gestopt met het maken van cider en mede … we waren verhinderd door oorlog en een luchtbom …. Het spijt me.” Zijn ciderproductie werd verwoest door de Russische bombardementen, maar gelukkig bleven zijn familie en alle mensen die er werkten ongedeerd.

Een jaar voor de uitbraak van de oorlog waren Vitalii en Gert Christiaens, de eigenaar van Oud Beersel, aan de praat geraakt om samen een bier met fruit uit te brengen om hun vriendschap te vieren. “De oorlog heeft onze plannen veranderd. Vitalii had plots nood aan een veel diepgaandere samenwerking, en ik heb dan besloten om een deel van onze vaten ter beschikking te stellen voor de productie van cider”, zegt Gert.

In samenwerking met Vitalii heeft Oud Beersel 4 ciders geproduceerd, gerijpt op whisky vaten, gemacereerd op fruit of gestoken met lambiek. “Voor Oud Beersel was cider nieuw, en ook zeer leerrijk. We hebben er bewust voor gekozen om de ciderproductie als onderdeel van ons duurzaamheidprogramma op te nemen. De Schaarbeekse krieken en de druiven die we voor de cider gebruikt hebben, werden eerst gebruikt om op lambiek te macereren. Binnenkort komt er tevens nog een confituur uit, gemaakt van de gemacereerde krieken op lambiek en cider. Ook de houten Port Wood whisky vaten werden hergebruikt, na gediend te hebben voor een speciale Oude Geuze, gerijpt op whisky vaten. Zo voegen we nog een subtiele smaak toe aan de cider, zonder te laten overheersen. De ciders werden volledig natuurlijk vergist, zonder toevoeging van sulfieten en smaakstoffen, waardoor ze droog zijn in dronk. ” aldus Gert.

De ciders worden tijdens de Spring Release van Oud Beersel, van donderdag 27 tot en met zondag 30 april, gelanceerd in het legendarische Bierhuis Oud Beersel.  De cider werd afgevuld op flessen van 75cl, maar tijdens de Spring Release kan men de ciders bestellen in proefglaasjes van 15 cl. Datzelfde weekend worden ook nog 6 andere nieuwe creaties van Oud Beersel gelanceerd: 5 nieuwe Sparkling Infused Lambieken en de rabarberlambiek op fles, dus er is voor elk wat wils.

Foto’s © Cliff Lucas