Yannick de Cocqueau
Botanical Lambic
Oude Geuze met een twist
De tijd dat Lindemans zich vooral concentreerde op het invullen van een steeds groeiende behoefte aan suiker en zoet is resoluut voorbij. De Oude Gueuze en Oude Kriek (Cuvée René) wordt weer volop in de kijker gezet, de authentieke Faro werd geherlanceerd na een volledige restyling en in 2015 werden de eerste stappen gezet om ook te innoveren met de Oude Gueuze. Vandaag wordt de derde telg in het gamma van de 'Botanical Lambic' voorgesteld. Deze keer werd met gember geëxperimenteerd.

Na het succes van de SpontanBasil in 2015 en de BlossomGueuze in 2016, is de volgende variant in de serie ‘Botanical Lambic’ klaar om de harten van de bierliefhebbers te veroveren. De naam van de nieuwe productenlijn is vrij duidelijk. Vertrekkende van de friszure smaak van de lambiek gaat Lindemans experimenteren met zowat alles dat tot de wereld van de plantenkunde behoort. Zo bouwt de brouwerij verder aan een creatieve variante van Oude Gueuze met telkens een leuke botanische twist. Na basilicum en vlierbloesem, werd gember de winnaar van 2017. Gezien de kracht van deze wortel gingen de brouwers niet over een nacht ijs om de juiste balans te vinden. De Oude Gueuze moet blijven primeren. Het toegevoegde kruid moet er dan een onverwachte, subtiele dimensie aan toevoegen zonder overheersend te worden. Daarom werd ook voor galanga (ook gekend als Thaise gember of Laos) gekozen die iets milder en complexer van smaak is dan de klassieke gemberwortel.

30139736023_074eef6492_z

Na veelvuldige testen werd een assemblage van jonge en oude lambiek verrijkt met de perfecte dosering galanga om na de nodige nagisting op fles leven te geven aan de GingerGueuze. Een complex friszurig bier met een extra pittige (peperige) toets die de uitdaging aangaat om de perfecte begeleider te worden van talloze Aziatische gerechten. Het succes van de Lindemansbieren in Azië zal zeker niet vreemd zijn aan de keuze voor een kruid die tevens veelvuldig in die keuken wordt gebruikt. De Aziatische keuken heeft ondertussen ook de hele wereld veroverd en dus zal het niet al te moeilijk worden om de proef op de som te nemen. Het wordt misschien zelfs nog moeilijker om aan een fles GingerGueuze te geraken dan aan een portie Sushi, Pad Thai of Tikka Massala. Voor de ‘Botanical Lambic’ worden enkel verse kruiden gebruikt en die zijn nu eenmaal seizoensgebonden. Voor een volgend brouwsel wordt het dus sowieso wachten op het volgende ‘galangaseizoen’.

ALF_7824