Christa Van Hasselt
Brouwerij Het Nest
Bijna twintig jaar geleden werden een aantal mannen uit Turnhout en omgeving vriendelijk verzocht het huis even te verlaten, zodat de vrouwelijke wederhelften samen konden kokerellen. Om toch iets om handen te hebben, startten de heren een besloten bierproefclub. Wisten hun vrouwen veel dat deze hobby uiteindelijk iets grotere proporties ging aannemen…

Want na een cursus bierbrouwen, verschenen al snel enkele amateurbrouwsels. Veel experimenteren later was het standaardassortiment geboren: bieren die vernoemd worden met een knipoog naar de speelkaarten waar Turnhout om bekend staat. SchuppenBoer, KoekeDam, HertenHeer, KlevereTien, SchuppenAas, … Het succes in binnen- en buitenland konden ze niet bijhouden en dus werd het in 2015 tijd voor de volgende stap: een eigen hypermoderne brouwerij. Naast het standaardassortiment brengt brouwerij Het Nest regelmatig eenmalige versies van bestaande bieren die ze bijvoorbeeld langer laten rijpen in cognac- of whiskyvaten.

Hun eerste bier, de SchuppenBoer, vierde onlangs zijn tiende verjaardag. Reden genoeg om SchuppenBoerfeesten te organiseren, waarbij het volmondige, fruitig bier met een lichtbittere, kruidige afdronk in de kijker stond. Wilt u zelf eens kijken én proeven hoe een kleine bierproefclub kan uitgroeien tot een moderne brouwerij, kan u elke laatste zaterdag van de maand Het Nest bezoeken. En laat dit ook een waarschuwing zijn voor alle dames … let op als u uw man ‘even buiten zet’.

www.brouwerijhetnest.be

Foto’s © Bart Van der Perre