La rédaction
Brussels Beer Challenge : een mooie internationale evolutie !
De Brussels Beer Challenge noteerde een sterke stijging van het aantal inschrijvingen uit ver gelegen kontrijen. Een primeur en een mooi bewijs van de internationale weerklank en reputatie die de wedstrijd internationaal geniet. Brazilië, Australië en China vonden de weg naar de competitie en schrijven in grote getallen in.

Overal ter wereld, van België tot Australië, over Italië, Frankrijk, Zwitserland en Chili, komen de brouwerijen als paddenstoelen uit de grond en/of barsten uit hun voegen. Ze bieden een gamma bieren aan dat varieert van erg traditioneel tot extreem experimenteel. De bierwereld is in permanente beweging en verandert radicaal, ondanks het blijvende gewicht van enkele steeds grotere brouwconcerns.

Lange tijd werd de Europese bierscène gedomineerd door landen met een eeuwenoude brouwtraditie zoals Duitsland, de Tsjechische Republiek, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk ook België. De laatste jaren komt daar verandering in, wordt de bierscène diverser en komen nieuwe actoren wat sterker op de voorgrond. Nederland brouwt er op los en ook traditionele wijnlanden als Italië, Zwitserland of Frankrijk zien hun brouwsector floreren. Waar Frankrijk, wijnland bij uitstek, begin jaren ’80 een dertigtal brouwerijen telde, zijn dat er vandaag meer dan 1.200!

België blijft niet achter, volgt de ontwikkelingen en evolueert mee.

Ook in ons land steeg het aantal actieve brouwerijen de laatste jaren sterk om vandaag af te klokken op 295 officiële brouwerijen. Daarbij gaan we dan nog even voorbij aan de vele bierfirma’s die hun bier bij een andere brouwer (laten) maken. Dit zijn er ondertussen ook al 213 voor wie het hun hoofdactiviteit is (cijfers Zythos eind oktober 2018). De verdeling over de regio’s komt mooi overeen met de verdeling van de bevolking en bijna de helft van deze brouwerijen en bierfirma’s is nog maar vijf jaar of minder actief.

Bovendien blijkt er niet meteen een einde te komen aan de explosie van nieuwe projecten en brouwerijen. Maandelijks komen steeds meer bieren het al rijke aanbod vervullen. Is deze groei wel houdbaar en zal de consument deze bierstroom blijven volgen ?
De Brussels Beer Challenge volgt de evolutie en vormt een weerspiegeling van de markt in al haar diversiteit. Een referentie voor de nationale en internationale brouwindustrie om te zien wat leeft in de brouwketels en de vinger aan de pols te houden.

De BRUSSELS BEER CHALLENGE is terug in Vlanderen !

Na Namen in 2017 komt de eer om de Brussels Beer Challenge te ontvangen vandaag aan Mechelen toe. Drie dagen lang zullen 88 internationale juryleden zich buigen over de meer dan 1.500 bieren in competitie. De ingeschreven bieren worden op doordachte wijze gegroepeerd in categorieën volgens oorsprong, stijl en specifieke kenmerken om geen appelen met peren te vergelijken. De beste bieren uit elke categorie komen dan in aanmerking voor een gouden, zilveren of gouden medaille.

De Brussels Beer Challenge geeft als professionele bierwedstrijd een unieke gelegenheid aan alle bierproducenten om zich te meten met de internationale en Belgische concurrentie. Uiteraard bestaan er vergelijkbare competities in andere landen. Het was echter niet meer dan logisch dat ook België, met haar internationaal erkende biercultuur, moest beschikken over een representatief commercieel, maar 100% onafhankelijk platform die brouwers van alle uithoeken van de wereld een instrument geeft om zich geloofwaardig te onderscheiden in een steeds competitiever markt.

De proefsessies zullen plaatsvinden in de voormiddag van 2, 3 en 4 november
in de prestigieuze Lamot site, centrum Mechelen.