Luc De Raedemaeker & Thomas Costenoble
België aan de top
TIENDE EDITIE VAN DE BRUSSELS BEER CHALLENGE
De resultaten van de Brussels Beer Challenge werden bekendgemaakt tijdens een ceremonie op Horeca Expo in Gent. Met 80 medailles blijft België de absolute koploper, vóór Italië (33 medailles) en de Verenigde Staten (32 medailles). China won de prijs voor het beste bier in competitie en Noorwegen kaapt de titel van "Brouwerij van het Jaar" weg. De eer is weggelegd voor de Lindheim Ølkompani .

Voor zijn 10de editie registreerde de Brussels Beer Challenge een grote stijging van het aantal deelnemende bieren. Bijna 1800 bieren uit 35 verschillende landen werden eind oktober beoordeeld door een internationale en professionele jury.

Eigen bieren eerst

België stuurde zijn beste troepen naar de Brussels Beer Challenge. Het resultaat voldeed aan de verwachtingen met een totaal van 80 winnende Belgische bieren van 53 brouwerijen. De gouden medaille en de titel van beste Belgische bier van de wedstrijd – de Prik & Tik prijs – gingen naar Malheur 10 van Brouwerij De Landtsheer in Buggenhout. De brouwerijen Dupont, Palm, Alken-Maes en Huygue bevestigden de trend met medailles voor de bieren Bon Vœux, Rodenbach Grand Cru, Affligem blond en Sint Idesbald Rousse. Ook de prestaties van de 3F brouwerij zijn opmerkelijk. Deze brouwerij, gevestigd in Frameries, won goud in de categorie “Tripel” met haar Domincains tripel. Een hele prestatie als je bedenkt dat er in deze categorie niet minder dan 100 concurrerende bieren waren.

De Brusselse brouwerijen hebben zich dit jaar ook onderscheiden met goud voor de Brasserie de la Senne en de Brasserie L’Annexe en brons voor de gloednieuwe Brasserie de la Mule in Schaarbeek.

Maar er is meer!

China bevestigt zijn status als toonaangevend brouwland. Met 18 medailles, waarvan 9 gouden, staat het land op de 5e plaats in de medaillelijst. Dangge Brewing uit Beijing won ook de begeerde COMAC-prijs voor het beste bier van de wedstrijd. Het winnende bier is een Imperial Stout met tonen van vanille en koffie. De andere verrassing kwam uit Noorwegen, waar Lindheim Ølkompani Farm de prestigieuze titel van Brouwerij van het Jaar 2021 in de wacht sleepte. De boerderij Lindheim Ølkompani in het district Telemark, in het zuiden van Noorwegen, is gespecialiseerd in de productie van fruit, dat wordt gebruikt als ingrediënt in haar brouwerijproducten. De Noorse brouwerij heeft 3 medailles gewonnen waaronder goud voor Sour Cherry – Farmer’s Reserve.

Resultaten: http://www.brusselsbeerchallenge.com/nl/results/

Over de Brussels Beer Challenge

De Brussels Beer Challenge, de eerste professionele bierwedstrijd in België, werd in 2012 door BeComev (Beer Communications & Events) onder leiding van Luc De Raedemaeker en Thomas Costenoble opgericht als antwoord op de groeiende interesse in de biercultuur. De eerste editie van de Brussels Beer Challenge vond in 2012 plaats in de Beursschouwburg te Brussel. Sindsdien veranderde het event regelmatig van locatie en groeide de wedstrijd uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijden ter wereld.

 Belangrijkste doelstellingen

  1. De promotie van de biercultuur.
  2. Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder professionele brouwers.
  3. Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument en van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

Foto’s © Bart Van der Perre