CIRO’S

Er was een tijd -niet zo gek lang geleden- dat mensen zich verzamelden in een ruimte, waar ze eten bestelden dat in een keuken bereid werd en dan aan tafel geserveerd werd door een ober of een dienster. ‘Restaurants’ heetten zulke plaatsen. In Antwerpen is de Ciro’s sinds jaar en dag zo’n plek. Het is van de weinige plekken in België waar je nog de sfeer van de Golden Sixties kan opsnuiven. Waar de gerechten steeds van een hoog niveau zijn en de waar gemoedelijkheid geen loos begrip is. De zaak openende na Wereldoorlog Twee en zal weldra na de Corona-oorlog heropenen.

Men vermoedt dat de zaak werd vernoemd naar een beroemde nachtclub aan Sunset Boulevard in Los Angeles. In 1962 nam Albert De Herdt -oud aanvaller van Berchem Sport, topschutter in 1951 in de hoogste voetbalklasse en ex-Rode Duivel- de zaak over en maakte er een restaurant van. Deze man was niet aan zijn proefstuk toe. Volgens Bart De Clerk en Joost Houtman was hij de uitvinder van de Martino. In hun boek ‘En de rest is parking’ vertellen beide heren het verhaal: ‘De eerste Martino werd geclaimd door Albert De Herdt, die in 1951 sandwichbar Quick openhield op het De Coninckplein, toen het Antwerps uitgangsmekka bij uitstek. Volgens De Herdt kwam toenmalig Antwerp-voetballer Theo Maertens in de vroege uurtjes binnen met flinke honger en een stevig stuk in zijne frak en bestelde een broodje prepare met alles wat in huis te vinden is. Dat bleek Siri-piri, tabasco, worchestersaus en gesnipperde uit te zijn. Het nieuwe broodje viel in de smaak en een dronkenlap riep: “Doe mij maar hetzelfde als de Martino”, een verwijzing naar de naar de exotische bijnaam van Theo Maertens’.

Albert sloot trouwens zijn actieve horeca carrière af op één april 2008 (geen grap) op 86-jarige leeftijd.

De menukaart van de Ciro’s neemt je mee naar lang vervlogen tijden. Wat dacht u van nostalgische gerechten als kaas- en garnaalkroketten, flinke zeetongen, lamstong, stoofvlees (door de Antwerpenaar verkozen als de beste van ’t Stad), onglet en Steak Ciro’s?

De bierkaart is beperkt , weinig verrassend maar uitgekiend: Pilsner Urquel van het vat, Westmalle Dubbel & Tripel, Duvel, … .

We kunnen u een zeetong met een Westmalle Tripel of een ‘Allez-Retour’ (kort aangebakken steak tartaar, de buitenzijde is warm en de binnenkant is koud) met een Westmalle Dubbel of een  Coquelet Estragon met een Duvel ten zeerste aanbevelen. En een versgetapt glas Pilsner Urquel als aperitief natuurlijk.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!