Bier Grand Cru
Colruyt gaat voor meer ‘craft’
We mogen dan helemaal geen liefhebbers zijn van het - ondertussen van elke betekenis leeggehaalde - woord 'craft', de stappen die Colruyt momenteel onderneemt kunnen we wel alleen maar toejuichen! Hun bierassortiment wordt namelijk uitgebreid met 16 bieren van 'craft' brouwerijen (lees: kleinere spelers die niet perse altijd de meest 'klassieke' bieren aanbieden en de supermarkt zeker niet als eerste distributiekanaal hebben). De 16 zullen echter niet overal aanwezig zijn daar de keten vooral ook de lokale factor wil laten meespelen. Dit is steeds een aandachtspunt en ook de reden dat 99% van het bieraanbod van de keten nog steeds Belgisch is. Vooral die 'craft' bieren die in de omgeving worden gebrouwen zullen dus in jouw winkel te vinden zijn.

De selectie van de bieren gebeurde op advies van Jo Panneels. Jo is sinds 2016 bierconsulent bij Colruyt en al zeker geen onbekende meer in het bierwereldje. Bij Colruyt adviseert hij dus de aankoper bij de samenstelling van het bierassortiment en volgt de trends en nieuwigheden op de markt. Als biersommelier geeft hij ook foodpairingtips in de Colruyt-folder en op de website. Voor de selectie van de craftbieren trok hij samen met de aankoper heel België rond. Zo werden 16 bieren van 9 verschillende brouwerijen geselecteerd op basis van verschillende criteria.

Kwaliteit is er uiteraard één van en de belangrijkste, maar … de brouwerij moest ook het volume kunnen produceren om 30 à 50 Colruyt-winkels te kunnen bevoorraden. Voorraadonderbrekingen zijn niet echt geliefd bij een supermarkt. Verder moest het absoluut een mix van biersoorten en -stijlen zijn: van blond over roodbruin tot donker. En van wit- en fruitbieren tot IPA’s en ‘sour ales’. Ook werd bewust gekozen voor brouwerijen uit verschillende regio’s, van West-Vlaanderen tot Namen.

Een leuke duw in de rug voor deze kleinere brouwerijen voor wie distributie niet steeds hun belangrijkste aandachtspunt is en een heel goede stap om ‘consument lambda’ kennis te laten maken met de enorme verscheidenheid van het Belgisch bier. Wie daar trouwens volledig voor wil gaan en zich wil laten verrassen kan vanaf begin volgende maand in alle 240 Colruyt winkels een ‘degustatiebox’ vinden met daarin 6 bieren van 6 verschillende brouwerijen: Keekebisj (Belgoo), Witgoud (Hof ten Dormaal), XX-Bitter (De Ranke), Rouge Ardenne (Brasserie Minne), Rebel Local (‘t Verzet) en Land van Mortagne (Alvinne).

Anders worden de bieren aangeboden in een verpakking van 4 flesjes. Een bewuste keuze aldus Jo Panneels: “Vier flesjes zijn ideaal om een bier uit te proberen én om het te delen. De inspiratie daarvoor haalden we uit de ‘craft scene’ zelf, waar het de gewoonte is om samen te komen onder bierliefhebbers en flesjes bier met elkaar te delen.” Leuke en lekkere avonden in het vooruitzicht en laat Colruyt gerust dit pad blijven bewandelen!