Yannick de Cocqueau
Couleur Tropical
Deze keer gaan we er niet aan ontsnappen, we krijgen onze 'officiële' hittegolf. Tropische temperaturen met hier en daar zelfs de bijpassende vochtigheid. Wie aan de tropen denkt, denkt automatisch ook aan palmboompjes, mooie stranden en cocktails ... niet?

En waarom ook niet …? Persoonlijk neem ik bij extreme hitte nog liefst een lekker dorstlessend en licht bier, maar men moet voor alles open staan. Als er dan verfrissende cocktails op basis van bier worden voorgesteld, zou het al helemaal te zot zijn om het niet te proberen.

Heiligschennis zullen sommigen meteen roepen. Bier gaan vermengen met van alles en nog wat is die mooie brouwsels verkrachten. Je kunt het evenwel ook heel anders zien. De kwaliteit, smaakrijkdom en -diversiteit van bier zien als een gigantische troef om cocktails naar een (nog) hoger niveau te tillen door er een dimensie aan toe te voegen en extra diepgang te creëren. Het aantal mixologen dat zich specifiek op bier als (basis)ingrediënt gaat richten is nog vrij beperkt, maar het is een groeiende groep en dat is dus zeker niet zonder reden. Het besef dat er absoluut leuke dingen mee te doen zijn, begint te komen.

De mogelijkheden zijn legio, maar we geven hier alvast enkele voorbeelden van twee brouwerijen die er zelf wat mee gaan experimenteren zijn en het ook bewust naar voor gaan schuiven als ‘een’ mogelijkheid om ten volle van hun bieren te genieten. Kleurrijk zijn de voorstellen in ieder geval en dat is voor een cocktail toch ook een must, wetende dat de naam refereert naar de kleurrijke staart van een haan. De praktijk nu …

Liefmans gaat de wat zoetere en licht alcoholische Fruitesse en de Yell’Oh gebruiken om een mooie fruitige boost te geven aan cocktails in verschillende smaakprofielen. Toegankelijk en vlotjes thuis te maken. De recepten vind je gewoon op de website. Time to chill !!!

fruitesse-elixir_1487684557

Bij Lindemans gaan ze ook het ‘zoetere’ en licht alcoholische deel van hun gamma aanwenden om een reeks verrassende combinaties te gaan maken. De Oude Geuze en Oude Kriek, daar blijven ze van af, die drink je gewoon best zuiver. Om je een idee te geven van de mogelijkheden, vind je hieronder alvast zes recepten die de brouwerij ontwikkelde samen met Jef Berben van El Jefes Cocktails. Van vrij klassiek tot wat experimenteler en zeker voldoende gevarieerd om jezelf even te verliezen in een partijtje ‘Lindemix’ waarbij de kernboodschap uiteraard ook vooral GENIETEN is !

MojitoKriek preferred

Lindemans Kriek Mojito

30 ml Monin Mojito Munt siroop
30 ml vers limoensap
20 ml Havana Club Anejo Blanco
125 ml Lindemans Kriek

Schenk de siroop, het vers limoensap en de rum in een glas en meng. Voeg ijs toe tot het glas half gevuld is, roer nogmaals door. Voeg de Lindemans Kriek toe, vul het glas verder tot aan de rand met ijs en roer een laatste keer door. Garneer met voldoende munt.

Apple

Lindemans Apple Amaretto

20 ml Amaretto
20 ml vers limoensap
10 ml Monin Orgeat (Amandel) siroop
125 ml Lindemans Apple

Schenk de Amaretto, het vers limoensap en de amandelsiroop in een glas en meng. Voeg ijs toe tot het glas half gevuld is, roer nogmaals door. Voeg de Lindemans Apple toe, vul het glas verder tot aan de rand met ijs en roer een laatste keer door. Garneer met een schijfje appel of limoen.

Cassis

Lindemans Cassis Cooler

20 ml vers limoensap
20 ml Monin lavendel siroop
125 ml Lindemans Cassis

Schenk het vers limoensap en de lavendelsiroop in een glas en meng. Voeg ijs toe tot het glas half gevuld is, roer nogmaals door. Voeg de Lindemans Cassis toe, vul het glas verder tot aan de rand met ijs en roer een laatste keer door. Garneer met schijfje limoen, eetbare bloemen of lavendel.

Framboos

Lindemans Framboise Delish

20 ml vers limoensap
20 ml Monin witte chocolade siroop
20 ml Havana Club Anejo
125 ml Lindemans Framboise

Schenk het vers limoensap, de rum en de witte chocoladesiroop in een glas en meng. Voeg ijs toe tot het glas half gevuld is, roer nogmaals door. Voeg de Lindemans Framboise toe, vul het glas verder tot aan de rand met ijs en roer een laatste keer door. Garneer met limoen, witte chocolade schilfers of een framboos.

Lindemans Pecheresse Julep

20 ml vers limoensap
20 ml Monin Mojito Munt siroop
20 ml Whisky of Bourbon
125 ml Lindemans Pecheresse
Schenk de siroop, het vers limoensap en de whisky in een glas en meng. Voeg ijs toe tot het glas half gevuld is, roer nogmaals door. Voeg de Lindemans Pecheresse toe, vul het glas verder tot aan de rand met ijs en roer een laatste keer door. Garneer met een bosje verse munt, een beetje bloemsuiker of een schijfje perzik.

Smokey

Lindemans Smokey Faro

20 ml vers limoensap
20 ml Monin suiker siroop
20 ml Mezcal
125 ml Lindemans Faro

Schenk de siroop, het vers limoensap en de Mezcal in een glas en meng. Voeg ijs toe tot het glas half gevuld is, roer nogmaals door. Voeg de Lindemans Faro toe, vul het glas verder tot aan de rand met ijs en roer een laatste keer door. Garneer met een schijfje limoen en eventueel een rokend staafje kaneel.