Yannick de Cocqueau
Croque Madame
terug naar de essentie
Wees gerust, hier volgt dus geen opiniestuk over gelijkheid ... Internationale vrouwendag draait al een tijdje minder en minder rond vrouwenrechten en geraakt stevig overdekt door een laagje commerce. We zijn dan ook niet al te veel van plan om ons in de discussie te mengen en keren liever terug naar de echte essentie van alles ... onze maag! 8 maart is echt wel 'de' ideale gelegenheid om een Croque Madame te verrobberen. In de croque-wereld is 'madame' bovendien een stuk beter bedeeld dan 'monsieur'.

Waar je bij het bestellen van een croque monsieur vaak niet veel meer krijgt dan het equivalent van een croque uit het vuistje (brood/hesp/kaas) met wat garnituur, wordt deze in de ‘madame-versie’ overdekt met een heerlijk laagje bechamel (of kaassaus) en afgetopt met een perfect gebakken spiegelei. Extra smeuïg en nog een stuk plezieriger. Bij het aansnijden krijg je hetzelfde effect als bij het omkeren van een flan karamel, behalve dat het nu eigeel is die mooi langs de croque begint te lopen. Plezier zit hem in de kleine hoekjes en bij dit gerecht begint het dus zeker al vooraleer je de eerste hap neemt. Het smakelijk vervolg komt enkel de verwachtingen die het oog creëerde inlossen.

Zet daar nog een al even smeuïge tripel bij met een mooi moutige basis en een lekker verfrissende (hoppige) afdronk om het genot ten top te drijven. Een Westmalle Tripel, moeder aller tripels, bij een croque madame … soms moet je het gewoon niet te ver gaan zoeken!

Wall_Food_10411