Yannick de Cocqueau
DELTA IPA
Ons Wekelijks Bier
8 september is al sinds 1966 de 'Internationale Dag van de Alfabetisering'. Ook al werden er enorme vorderingen gemaakt, vandaag de dag beschikt nog zo'n 10% van de wereldbevolking niet over een basisvaardigheid als het op lezen en schrijven aankomt. Zo'n dag blijft dus wel zijn waarde hebben, want aandacht verdient het zeker en nog steeds. Ongeletterdheid maakt mensen bijzonder kwetsbaar. Op onze manier doen we mee door het weekend in te gaan met een Delta IPA.

De Delta IPA werd in 2013 gelanceerd en is het eerste bier van Brussels Beer Project. Het is ontstaan uit een co-creatie project van de brouwerij waarbij aan de Brusselaars werd gevraagd hun favoriet te kiezen uit vier verschillende bieren. Voor de werknamen zocht men het toen niet al te ver … alfa, beta, gamma en delta, de vier eerste letters van het Griekse alfabet. De eerste drie moesten dus de duimen afleggen voor δ). Het bier werd eerst op grote schaal bij Anders! gebrouwen om over voldoende voorraad te beschikken op door te breken. En ‘doorbreken’ heeft de brouwerij wel degelijk gedaan en steeds met de hulp en steun van trouwe ‘crowdfunders’. Ze hebben recentelijk een serieuze brouwerij neergepoot langst de vaart in Anderlecht.

We gaan niet gaan beweren dat ze de Brusselaars hebben leren lezen, maar die vier eerste letters hebben ze, ze toch meegegeven en hen ook de ogen geopend voor de nieuwe smaken die de ‘craft revolutie’ op ons zou afvuren.

Bier: Delta IPA

  • Brouwerij: Brussels Beer Project (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,0% ABV
  • Kleur: Diep goudblond tot licht amber met een oranje gloed. Helder. Dikke, vaste schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Moutige basis met een vleugje karamel. Erg fruitig gehopt (tropisch, mango, perzik, citrus). Kruidige, wat gistige hint.
  • Smaak: Weerspiegelt goed wat we in de neus konden waarnemen. Goede body met een mooie balans tussen moutigheid en bitterheid. Aangenaam fruitboeket en goede nabitter (zonder overdrijving).
  • Foodpairing: Kaasstengels, Creoolse kip, Jambalaya, lemon curd.

De Delta IPA wist op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge een bronzen medaille te behalen in de categorie ‘Belgian IPA’. In deze categorie speelt niet de oorsprong van het bier een rol maar wel het mooi ‘samenvloeien’ van hop en gist tot een evenwichtig geheel met een uitgesproken hop profiel.