Luc De Raedemaeker
Easy Friday Night Beer Dinners
Bloedworst met rode kool
rode_kool_met_appelen_en_bloedworst
Bloedworst met appel en rode kool is een echte Belgische klassieker. Het is bovendien een budgetvriendelijk en eenvoudig te bereiken gerecht. Ideaal dus voor een winterse vrijdagavond. Wij openen voor de gelegenheid een fles Faro van Timmermans.

Ingrediënten:

  • 4 stukken bloedworst
  • 1/2 rode kool in repen gesneden
  • 1 stoofappel in dobbelstenen gesneden
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Bouquet garni
  • Goede boter
  • Peper & zout

 Bereidingswijze:

  1. Smelt een klontje boter.
  2. Stoof de kool en de ui aan in de gesmolten boter.
  3. Voeg de azijn en het bouquet garni toe.
  4. Kruid met peper & zout.
  5. Voeg de appel en de suiker toe.
  6. Laat rustig garen tot de kool klaar is.
  7. Bak de worsten ondertussen gaar in hete boter.
  8. Serveer met natuuraardappelen of bruin boerenbrood.

Pairing:

Faro wordt verkregen door lambiekbieren te vermengen en er kandijsuiker aan toe te voegen om de zurigheid wat te temperen. In de 19e eeuw was de Faro wijdverspreid  en bijzonder populair in de Brusselse regio. Ondertussen is de stijl een stuk minder populair, maar gelukkig blijven enkele van onze lambiekbrouwerijen een versie op de markt brengen.

De Faro van Timmermans past dankzij zijn zoetzuur en fruitig karakter uitstekend bij dit volle gerecht. De fruitigheid heeft wat weg van appelcompote en sluit dan ook mooi aan bij de appels in het gerecht, terwijl het zuurtje een gelijkgestemde partner vind in de rode wijnazijn. De Timmermans Faro won een zilver medaille op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge, een bewijs dat het bier dus zeker zijn bestaansrede heeft. Het blijft uiteraard een speciale bierstijl met een zoete inborst, maar lekker fris geschonken is het een erg lekkere en lichte dorstlesser.