Yannick de Cocqueau
Easy Friday Night Beer Dinners
Zachtgekookt eitje
Vaak eerder op het menu van een ontbijt of een brunch is een zachtgekookt ei ook een echt eitje als avondmaal. Super makkelijk en geeft meteen een warm en knus gevoel. Vanavond gaan we dus voor puur comfort (food). Gewoon in onze pantoffels springen, de koude en de rest van de wereld even buiten sluiten, en wat 'me time' hebben met ons eitje, een lekker bier en ... wat soldaatjes.

Een zachtgekookt ei maken vraagt zo goed als geen ervaring of specifieke kooktalenten. Zolang je een pan met water aan de kook kunt krijgen ben je gered. Het ‘ergste’ dat je kan overkomen is dat je iets te weinig of net te lang kookt. Maar ook dat is op zich geen ramp … een vers ei kun je zelfs rauw eten en mocht je net te lang koken is er eveneens geen reden tot paniek, de opvolger van het zachtgekookt ei is namelijk een hardgekookt ei … ook niet slecht. Belangrijkste is dus gewoon de timing.

Breng een hoog pannetje met water aan de kook.

Doorprik de eierschaal met een naald of eiprikker om te voorkomen dat het ei openbarst tijdens het koken. Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken en wacht je 4 à 5 minuten (afhankelijk van het kaliber van jouw ei). Een andere optie (die ik persoonlijk zelfs verkies) is om het ei reeds in de pan te doen als het water nog koud is. Voordeel is dat het risico op barsten minder groot is (geen temperatuurschok voor ons ei) en dat je de kooktijd wat inkort. Eens het water begint te borrelen laat je het ei er nog maximum 3 à 4 minuten in liggen.

Schieten enkel nog de onmisbare ‘soldaatjes’ over. Wil je het echt eenvoudig houden, snij je gewoon een boterham in reepjes, maar die slappe reepjes doppen niet makkelijk. Een toast werkt al stukken beter. Wil je net dat tikkeltje meer moeite doen, snij dan die boterham in reepjes en bak ze kort in wat hete boter tot ze mooi goudbruin kleuren en krokant zijn.

Daarna moet je er gewoon meteen van genieten, want dit moet je warm eten. Wil je dus meerdere eieren per persoon, kook je ze best in twee keer. Beetje zout en peper in de buurt is altijd een goed idee, maar je kunt jouw ei uiteraard ook ‘pimpen’ met zo goed als alles wat in jouw koelkast zit. Wat hesp en/of kaas en een fris slaatje zijn alvast een mooie aanvulling.

Gelukkig hebben we altijd wat Westmalle Tripel in de kelder liggen dus daar moeten we ook al niet achter gaan lopen. Een vast waarde; rond en vol met een mooi verfrissende bitterheid. Een perfect bier voor bij een perfect en mooi smeuïg zacht eitje.

Zo zie ja maar, de mix van bier en ei is niet enkel goed voor zijdezacht haar of om wielerwedstrijden mee te winnen.

Coverfoto © Lekker van bij Ons