Luc De Raedemaeker
Easy Friday Night Beer Dinners
Kalkoen met veenbessen & Rodenbach Caractère Rouge
turkey-218742_1280
Het mag wat meer zijn vandaag, het is tenslotte Kerstmis. We eten dus ... kalkoen. Maar waarom doen we dat met Kerstmis? We danken deze traditie aan de Amerikaanse en Canadese bevrijders van de Tweede Wereldoorlog. Voor hen was en is kalkoen de ster van de feesttafel op Thanksgiving. Dankzij hen werd het ook bij ons het feestgevogelte bij uitstek. Met één kalkoen kun je namelijk vele monden spijzen. De vogel is dan ook bijzonder geschikt voor familiefeesten zoals Kerstmis. En met een glas gerstenat erbij is het helemaal feest.

Ingredienten:

  • 1 kalkoen
  • 6 el olijfolie
  • 200 g boter
  • een potje veenbessensaus
  • peper
  • zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Kruid de kalkoen aan binnen- en buitenkant met peper en zout.
  3. Leg in een braadslee en besprenkel met een scheutje olijfolie. Snij de boter in blokjes en verdeel bijna alle boter over de kalkoen.
  4. Schuif de kalkoen in de oven en bak gedurende 70 minuten + 20 minuten per kilo vlees.
  5. Overgiet regelmatig met het braadvocht.
  6. Warm de veenbessen saus op.
  7. Serveer met kroketten en een witloofslaatje.

Pairing:

We twijfelen niet en gaan voor een Rodenbach Caractère Rouge. Dit is is een zeer complex en subtiel fruitbier op basis van oud bruin, krieken, frambozen en veenbessen. Onnodig te zeggen dat de veenbessen in het bier aansluiting vinden bij de saus. Het bier zorgt ook voor een fris zurige toets.

Happy Xmas.