Yannick de Cocqueau
Easy Friday Night Beer Dinners
Konijn ... zonder pruimen!
Sommigen krijgen konijn onmogelijk door hun strot. Zo schattig en ‘huisdieren’ eet je toch niet… als je op den buiten bent opgegroeid, die beestjes overal hebt zien rondhuppelen, ze hold-ups hebt zien plegen op jouw moestuin en bloemperken (ja hoor, echte bendecriminaliteit), ben je wel een andere mening toegedaan. Als je er dan nog bij neemt dat er op veel plaatsen gewoon teveel rondlopen (konijn is nu eenmaal een invasieve uitheemse dierensoort) en hun vlees naast erg lekker ook nog eens best gezond is (vrij mager, vol ijzer, zink en vitamine B), is er toch weinig overtuigingskracht nodig om je te overhalen dat ‘de pot’ best ook een goede plaats is voor die beestjes, niet? Nog een groot voordeel van het konijn is dat dit ‘wild’ is waarvoor het seizoen reeds eerder start (dan bijvoorbeeld haas en al de rest). Het wild konijnseizoen start eigenlijk nu zo ongeveer, dat laten we dus niet passeren. Noem het barbaars als je wil, wij genieten er best van en vooral met een Barbãr.

Ingrediënten (4p)

 • 1 gekuist konijn (+/-2 kg), in stukken
 • 250 gram spekblokjes
 • 250 gram champignons
 • 2 uien, in fijne ringen
 • 4 eetlepels bloem
 • 4 dl gevogeltebouillon
 • 2 laurierblaadjes
 • 3 takjes verse tijm
 • 100 gr verse boter
 • 2 flesjes Barbãr Blond 33cl
 • 100 gram uienconfituur (rode of witte)
 • Peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding

 1. Bestrooi de stukken konijn met de bloem en een snuifje zout.
 2. Borstel de champignons schoon, snij de harde onderkant af en snij ze in plakjes.
 3. Laat de helft van de boter in een braadpan smelten en bak de spekblokjes krokant. Leg ze opzij en glaceer de uien in de in de pan overgebleven vetstof. Bak daar ook kort de champignons in en leg alles opzij samen met de krokante spekblokjes.
 4. Voeg de rest van de boter in de braadpan en ‘kleur’ daarin de stukken konijn aan alle kanten.
 5. Zet het vuur op de laagste stand en voeg aan de bruingekleurde stukken konijn de spekblokjes, uien, champignons, laurierblaadjes, takjes tijm, de 2 flesjes Barbãr blond en de bouillon toe.
 6. Laat zo’n 75 minuten gaar stoven / zacht sudderen zonder deksel en roer af en toe om.
 7. Kruid af met peper en zout.
 8. Op het einde de laurierblaadjes en takjes tijm er uit vissen (presenteert beter); de uienconfituur toevoegen en er goed door roeren.
 9. Laat nog vijf minuutjes warmen en serveer dan meteen met verse kroketjes en gestoofd witloof. Geen fan van witloof, een frisse veldsla doet het er ook schitterend bij en brengt wat kleur in het bord.

Pairing

We vergezellen dit zonder al te veel te aarzelen met een goed gekoeld glas Barbãr Blond. Het honingbier is zacht en vol maar zeker niet overdreven zoet. De suikers van de honing werden door de gist namelijk omgezet in alcohol, waardoor je vooral de aromatische karakteristieken van de honing behoudt. Een volle body en zachtheid die echt welkom is om het volle en tevens vrij aromatisch gerecht te kunnen begeleiden. Het bier blijft mooi staan en laat de kruidige toetsen in ons konijn wat meer schitteren. De lichte citrustoets en het hopbittertjes brengen wat frissere toetsen in het geheel zodat je een echte 1+1=3 ervaring krijgt. We durven er geld op verwedden dat de Spaanse uitdrukking ‘Qué bárbaro’ werd uitgevonden bij het nuttigen van dit gerecht !