Yannick de Cocqueau
Easy Friday Night Beer Dinners
Bretoense pannenkoeken
Wij hebben meer de gewoonte om onze pannenkoeken zoet te eten. Wat goede boter en bruine suiker en je hebt het perfecte vieruurtje of dessert. Doe nog een koud bolletje vanille-ijs op die warme pannenkoek en je bent in de zevende hemel. Zit je liever in de hel … even trendy doen en wat van die smerige nutella toevoegen, veel erger kan het niet worden.

In Normandië en Bretagne worden pannenkoeken veel vaker zout gegeten en zijn ze echt een (hoogstaande) vorm van fastfood. Een beetje een plaatselijk alternatief voor ons pak friet, een croque monsieur of de Italiaanse pizza. Leuk is dat ze naast voedzaam ook best gezond zijn … afhankelijk van wat je er allemaal op gooit natuurlijk. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt zo’n pannenkoeken dus perfect als basis gebruiken om aan de hand van de vulling de frigo eens uit te kuisen. Nu gaan we voor Bretoense pannenkoeken met een ‘Destelbergense’ vulling en daar drinken we een Timmermans Faro bij.

Ingrediënten:

Voor het beslag (voor een tiental pannenkoeken afhankelijk van de grootte van jouw pan):

  • 250 gr boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 40 gr vloeibare hoeveboter
  • 500 ml volle melk
  • Snuifje zout

Je kunt ook gerust werken met een deel boekweit- en een deel klassiek tarwemeel. Aarzel in ieder geval om wat teveel beslag te maken, het blijft wel even goed in de koelkast en komt altijd wel van pas.

Voor de vulling:

  • Een pakje Ganda Ham voorgesneden 160 gr
  • Pakje van 2 x 60 gr Le Larry geitenkaas natuur

Bereiding:

  • Meng de bloem met de eieren, de melk en de gesmolten boter. Voeg een snuifje zout toe en roer het met een klopper goed los tot je een homogeen beslag hebt. Laat het deeg even rusten in de koelkast (liefst toch minstens een half uurtje, maar mag gerust wat langer).
  • Laat een klontje boter in een (pannen)koekenpan smelten en bak een zo dun mogelijke pannenkoek.
  • Verbrokkel de geitenkaas over de pannenkoeken en voeg een sneetje ham toe. Kruid eventueel af met wat peper uit de molen. Plooi de pannenkoek dubbel en dien meteen op met een fris slaatje. Je kunt de pannenkoek afwerken met een takje verse rozemarijn of wat verse tijm. Mooi en lekker.

Pairing:

De Timmermans Faro heeft een zoetige inborst die perfect past bij de vulling van geitenkaas en gedroogde ham. Een beetje het effect dat je krijgt wanneer je een mooie rijpe meloen met ham combineert of geitenkaas met wat honing of gebakken appeltjes. Ook die fruitigheid zit mooi in de Faro met vooral appels … het heeft wat weg van een ‘Cidre Demi-Sec’ en dus kun je moeilijk beter passend vinden voor zo’n Bretoense snack. Je hoeft ons zeker niet op ons woord te geloven, probeer het gewoon uit!