Luc De Raedemaeker
Easy Friday Night Beer Dinners
Skrei & Valeir Blond
webimage-7D81678E-D34D-4384-9086FF8DF9BD8E17
Skrei is een geweldige lekkernij uit Noorwegen. Het vlees is witter en vaster dan dat van de gewone kabeljauw. De skrei staat ook bekend om zijn bijzonder liefdesritueel. Tijdens het paaien zwemmen ze buik aan buik. Niet voor niets noemen ze deze vis de 'Casanova van de zee'. Vandaag serveren we skrei op een bedje van prei in combinatie met een Valeir Blond van Brouwerij Contreras.

Ingrediënten:

  • 4 skreifilets van 150 gr
  • 800 gr prei in ringen gesneden
  • 2 dl room
  • Klontje goede boter
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Schik de skrei naast elkaar in een ovenschaal.
  2. Verdeel er 2 el boter over en kruid goed met peper en zout.
  3. Gaar ± 20 minuten in de voorverwarmde oven (180°C)
  4. Verhit ondertussen een klontje boter in een diepe pan en stoof de preiringen 5 minuten.
  5. Overgiet met de room en laat nog 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Kruid met peper en zout.
  6. Leg de filet op een bedje van prei.
  7. Serveer met stokbrood.

Pairing:

Valeir Blond is een blond bier van hoge gisting met aan ABV van 6,5%. Het is een aangenaam fris, fruitig en licht bitter bier. De Beerhunter ‘Michaël Jackson’ omschreef Valeir blond als één van de verborgen pareltjes dat België rijk is. Het bier gaat mooi samen met het gerecht. Beide partners zwemmen buik aan buik in een vredige symbiose.

Cover © Visit Norway

Foto © Brouwerij Contreras