
Ingrediënten (voor 4 personen) :
- 1000 g gemengd gehakt (rund/varken)
- 2 eieren
- 1 sjalot
- 50 g paneermeel (of droog verkruimeld brood / beschuit)
- Verse platte peterselie
- Peper en zout
- Optioneel : melk / mosterd
Bereiding :
- Pel de sjalot en hak ze zo fijn mogelijk
- Hak ook de peterselie fijn
- In een mengkom vermeng je met de hand het gehakt met de eieren, de sjalot, de peterselie, peper en zout en het paneermeel tot een homogeen mengsel. Indien dit te droog zou aanvoelen kun je eventueel een scheutje melk toevoegen of wat mosterd als je graag hebt dat het resultaat wat scherper is. Is het te nat/slap dan kun je best wat paneermeel toevoegen.
- Kneed dit mengsel tot een broodje en leg het in een ingevette ovenschotel / vuurvaste kom.
- Zet het een 45-tal minuten in een op 180°C voorverwarmde oven (tot er zich een mooi korstje heeft gevormd en het vlees ook in de kern van het brood gaar is).
Serveer in dikke plakken met gekookte patatjes en sperziebonen (eventueel kan je die na het koken ook nog even aanstoven in wat hoeveboter). Geen fan van boontje, ga voor wortels in schijfjes of gewoon een fris groen slaatje.
Pairing :
Dit gerechtje voelt als ‘thuiskomen’ al sinds de kindertijd … lekker nostalgisch en ook gewoon lekker. We gaan dan ook voor een bier die ons hetzelfde geeft … Timmermans Kriek Retro. Frikandon met krieken is niet voor niets een klassieker. De zoetzure saus past gewoon uitstekend bij het sappige vleesbrood. Deze Kriek Retro biedt dezelfde voldoening. De Oude Kriek zou net te zuur zijn, de ‘gewone’ kriek te zoet. Deze zit er boenk op. Een mooi natuurlijk aroma van krieken, een zoetige ondertoon en een zacht zurige finale met een toetsje amandelen. Het vleesbrood aanvaardt het gezelschap met plezier, wij ook.