Luc De Raedemaeker
Easy Friday Night Beer Dinners
Witlof met hesp & kaas in de oven & Orval
Witloof valt niet meer weg te denken uit de Belgische keuken. Deze groente wordt sinds eind de negentiende eeuw gekweekt in de streek rond Brussel. Een verlichte geest ontdekte het procedé om het witte goud te kweken uit de cichoreiwortels. Deze wortels werden gekweekt om goedkope ersatzkoffie te maken. Grondwitloof, kwaliteit volle artisanale ham, smeuïge Belgische kaas en een stevige bechamelsaus vormen de basis van de witloof met hesp in de oven. Het gegratineerde korstje krijgen we er gratis bij.

Ingrediënten:

 • 4 gekuiste stronken witloof
 • 4 sneetjes ham
 • 2 el boter
 • 2 el bloem
 • ½ l melk
 • 75g geraspte kaas
 • Peper & zout

Bereidingswijze:

 1. Stoom de stronken witloof 10 minuten.
 2. Laat het witloof uitlekken.
 3. Rol rond elke witloofstronk een sneetje ham. Leg de rolletjes in een ovenschaal.
 4. Maak de bechamelsaus: smelt de boter, roer vervolgens de bloem erdoor. Giet beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot gewenste sausdikte. Voeg als laatste de kaas toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 5. Giet de saus over de rolletjes.
 6. Bestrooi met geraspte kaas en zet 10 min onder de grill of tot de kaas mooi gegratineerd is.
 7. Serveer met aardappelpuree.

Pairing

Witloof met hesp en kaas in de oven heeft een rijke, krachtige smaak. Het gerecht vormt een combinatie van het zoete, bittere van het witloof, de zoute, vettige toets van de kaas en het romige aspect van de saus. Vrij veel uiteenlopende componenten… We opteren voor een jonge Orval. De bitterheid van de jeugdige Orval gaat de verbinding aan met de bitterheid in het witloof. De lichte zure hint van het bier zorgt voor een frisse nasmaak. Het bier laat ook alle ruimte aan de prachtige saus. Zacht, vol smaak en met een zekere pittigheid is dit een uitstekend pairing.

Cover © Bart Van der Perre