
Ingrediënten per persoon (voor een ‘maal’ best toch verdubbelen):
- 2 velletjes bladerdeeg (van die vierkante van +/45 g die in pakjes van 10 worden verkocht)
- 1 frikandel (ontdooid)
- beetje currypoeder (optioneel)
- eigeel
Bereiding:
- Snij de velletjes bladerdeeg in twee.
- Leg een halve frikandel op de ene helft en leg de andere helft er bovenop.
- Druk alle randen aan met een vork zodat je een gesloten kussentje bekomt.
- Maak sneetjes in het bladerdeeg (is niet verplicht maar wel de manier om die leuke ‘roosterstructuur’ te verkrijgen en zo kan eventueel wat overtollig vocht uit de frikandel makkelijker ontsnappen.
- Bestrijk de bovenkant met eigeel (met een borsteltje).
- Zet ze op een ovenplaat met bakpapier en steek ze 15 à 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
- Alvorens het ‘kussentje’ te sluiten kan je de frikandel bestrooien met wat currypoeder om het pikanter te maken (let wel, sommige frikandellen zijn op zich al behoorlijk kruidig bereid). Sommigen voegen ook curryketchup of mosterd toe in het broodje alvorens af te bakken, maar doe ik persoonlijk liever nadien en dan is het gewoon makkelijker ‘elk zijn zin’.
- Eet ze warm uit het vuistje op serveer op een bord met wat sla of appelmoes.
Zoals je zelf kunt merken, geen culinair hoogstandje, maar verdomd lekker. Easy dinner dus en dan nu nog dat bier …
We opteren voor een Franc Belge van brouwerij De Ranke. Een licht (5,2%) bier van het type ‘Spéciale Belge’, maar dan iets steviger gehopt dan gemiddeld. Een mooie ronde moutigheid, licht geroosterd met wat noties van karamel. Sluit mooi aan bij de volle, smeuïge smaak van het bladerdeeg die zelf ook wat geroosterde toetsen heeft indien mooi goudbruin gebakken. Het biedt ook wat weerwerk aan de kruidigheid van de frikandel. Licht, fris en met een mooi hopbittere finale is het ook een perfecte begeleider van een hap met een duidelijk ‘vettig’ kantje.
Cover © Streekproduct.be