Yannick de Cocqueau
Exclusief
De keuze van The Black Panther
Black Panther is in meerdere opzichten een speciale superheld. Uiteraard heeft hij wel een reeks krachten die hem niet alledaags maken, maar hij staat ook symbool voor een grotere gelijkheid tussen blanken en zwarten. Toen hij voor het eerst opdook in een album van de Fantastic Four in 1966, was dit de eerste keer dat de lezers werden ‘geconfronteerd’ met een zwarte superheld. Of zijn impact op de emancipatie van de zwarte gemeenschap in de US even groot is geweest als de verkiezing van Obama laten we in het midden, maar hij was hem dus wel mijlen voor en misschien is het ook niet helemaal ‘toevallig’ dat in oktober van datzelfde jaar 1966 de Black Panther Party werd opgericht, een van de belangrijkste zwarte bewegingen ooit. Back to topic, want wat ons uiteraard interesseert is vooral of de biervoorkeuren van de Black Panther al even baanbrekend zijn. We hebben kunnen vaststellen dat hij wel degelijk een echte bierliefhebber is die wel in alle stijlen iets weet te waarderen, maar hij heeft wel een nogal ‘zwarte kijk’ op de bierscène …

 

Tijdens zijn jeugd is hij vaak uitgegaan op Black Hole van Brouwerij Roman, en nu nog is dit bier dat ondertussen werd omgedoopt tot ‘Black Label’ zijn standaard pilsje. Met de tijd is hij echter steeds meer zin voor speciaal bier gaan ontwikkelen. Wanneer de tijd is aangebroken om te aperitieven gaat hij vandaag dan meestal ook teruggrijpen naar een ander type ‘Black Label’, namelijk die van Brouwerij Boon. Een eigenzinnige en prachtige serie Oude Geuzes. Ook een goeie ‘dry stout’ als de Stouterik of de Monk’s Stout vindt hij perfect om zijn eetlust aan te wakkeren.

Nu ja, stout en porter zijn sowieso bierstijlen die de Black Panther kunnen plezieren. Een Tournay Noire van Cazeau bijvoorbeeld of een Cassandra van Siphon als hij eens in een romantische bui is … Voor bij zijn stoverij mag het gebrande aroma wat minder zijn en gaat de keuze meestal naar een Novice Black van Malheur. Een prachtig compromis tussen een stout en een tripel met het beste van beide.

Als de dag er op  zit mag het al wat steviger worden en gaat al eens een fles Imperial Stout open. Daar is de Troubadour een vaste waarde, want ja, The Musketeers waren toch ook een beetje ‘superhelden’ niet? Voor de meer ‘decadente’ momenten wordt er al eens een fles Black Damnation gekraakt, maar hij moet al tijd hebben gehad om nog aan zo’n fles te geraken.

Black Panther is ook iemand die zich graag eens onder ‘het volk’ begeeft voor een natje en een droogje en als je kans wil hebben om hem te spotten dan schuif je best aan bij La Manufacture Urbaine in het hartje van ‘Le Pays Noir’.