Luc De Raedemaeker
Friet & bier
Na een avondje kiezen we meer en meer voor een kebab of pita in plaats van een traditionele puntzak friet. Toch blijft een pak friet een Belgische klassieker en een ideale afsluiter van een avondje stappen.

Zeker met een flinke portie ‘schep’. En zeg nu zelf, stoofvlees, friet en bier is een perfect ‘ménage à trois’. Bier is onze nationale volksdrank, de hele wereld is dol op onze frieten en schep of (paarde)stoofvlees is echt comfort food, een volks en eenvoudig gerecht. Een friet gedoopt in de warme stootvleessaus. De saus maakt de friet een beetje slap. Een zalige slok bier spoelt de heerlijke hap weg en reinigt ons palet. We zijn klaar voor de volgende hap.

Ook wijnjournalist Alain Bloeykens is fan van bier en friet: “Wijn en friet zijn eigenlijk elkaars grootste vijanden. Dat komt in de eerste plaats omdat ze tegenpolen zijn op het vlak van smaakbeleving. Wijn bestaat namelijk uit drie hoofdcomponenten: zuur, zoet en bitter. De belangrijkste component van friet (en uiteraard van de bijkomende sausjes) is vet en smeuïgheid en daar heeft wijn het moeilijk mee. Eigenlijk is bier -en dan vooral pilsbier- een veel betere bondgenoot. Dit dankt het aan zijn frisheid en licht bittertoetsje op het einde”.

We hebben hier niets aan te voegen.

Foto’s © Bart Van der Perre