
En zeg nu zelf, stoofvlees, friet en bier is een perfect ‘ménage a trois’. Bier is onze nationale volksdrank, de hele wereld is dol op onze frieten en schep of (paarde)stoofvlees is echt comfortfood, een volks en eenvoudig gerecht. Een friet gedoopt in de warme stootvleessaus. De saus maakt de friet een beetje slap. Een zalige slok bier spoelt de heerlijke hap weg en reinigt ons palet. We zijn klaar voor de volgende hap.
Ook wijnjournalist Alain Bloeykens is fan van bier en friet: “Wijn en friet zijn eigenlijk elkaars grootste vijanden. Dat komt in de eerste plaats omdat ze tegenpolen zijn op het vlak van smaakbeleving. Wijn bestaat namelijk uit drie hoofdcomponenten: zuur, zoet en bitter. De belangrijkste component van friet en uiteraard van de bijkomende sausjes is vet en smeuïgheid en daar heeft wijn het moeilijk mee. Eigenlijk is bier – en dan vooral pilsbier – een veel betere bondgenoot. Dit dankt het aan zijn frisheid en licht bitter toetsje op het einde”. We hebben hier niets aan te voegen.