Luc De Raedemaeker
De ‘stoute ballen’ van Hercule
Etiket
Neen, ballen in stout bereiden behoorde niet tot de '12 Werken van Hercules'. We verwijzen hier naar Hercule (Poirot) stout van Brasserie des Légendes. En dit bier wordt gebrouwen in Elzele, het geboortedorp van onze beroemde detective. Hercule werd er geboren op 1 april 1850. Vandaag vieren we dus de verjaardag van deze fictieve held. Dat doen we met een glas Hercule stout en een zalige stoofpot.

Ingrediënten:

  • 500 gr varkensgehakt
  • 250 gr kalfsgehakt
  • 250 gr rundsgehakt
  • 1 el Tierenteyn graanmosterd
  • scheutje Engelse saus (worcestersaus)
  • enkele druppels tabasco
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • 2 fijngesnipperde uien
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 flessen Hercule Stout
  • 250 gr champignons in schijfjes gesneden
  • 1 el bruine kandijsuiker
  • nootmuskaat
  • 1 el Tierenteyn mosterd
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • Stroop
  • Boter
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Meng het gehakt met het ei en paneermeel. Voeg de graanmosterd de Engelse saus (worcestersaus) en tabasco toe. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  2. Rol stevige ballen (niet te groot en niet te klein).
  3. Laat de boter smelten in een braadpot en bak de ballen aan. Schep ze uit de pot.
  4. Bak de uien in dezelfde braadpot (voeg indien nodig nog wat boter).
  5. Bestrooi met de bloem en laten even bakken.
  6. Voeg de Hercule Stout toe.
  7. Voeg de mosterd, stroop en de kruiden toe.
  8. Leg de ballen in saus en laat garen op een laag vuur (ongeveer 45 minuten).
  9. Voeg 15 minuten voor het einde van de gaartijd de champignons toe.
  10. Serveer met sla en aardappelkroketten.

Pairing:

Dit is een no brainer, we gaan absoluut voor een Hercule Stout.