Yannick de Cocqueau
Groot nieuws in Den Herberg!
Nieuwe bieren komen wel op heel regelmatige basis uit, al wordt er in coronatijden soms wat minder tamtam gemaakt rond de 'introductie'. De voorstelling van een nieuwe authentieke Oude Geuze blijft evenwel minder 'courant' en mag gerust groot nieuws worden genoemd. De bierstijl die 20 jaar geleden bijna ten dode opgeschreven was is helemaal terug en kan ook nieuwe brouwers verleiden er werk van te maken... en dan vooral in het Pajottenland en de Zennevallei natuurlijk.

Bij Café – Brouwerij ‘Den Herberg’ maken ze al een tijdje bier en wordt er ruimschoots aandacht besteed aan de bieren van spontane gisting in het café. Ze hadden het nog niet gewaagd om zelf aan de slag te gaan met dit type bier, maar het jeukte wel. Uiteindelijk koste het de ‘bichkes ouït de locht’ zo’n tien jaar om ze over stag te laten gaan. In 2017 werd de eerste lambiek gebrouwen en op vat gestoken. Vanaf dan begon het lange wachten, want het einddoel was uiteraard om met een eigen authentieke Oude Geuze op de markt te komen en daar heb je nu eenmaal een deel lambiek van drie jaar oud nodig. Je moet geen wiskundeknobbel hebben om te weten dat 17 + 3 = 20 … in februari van dit jaar werd bijgevolg de ‘blend’ van jonge en oude lambiek op fles getrokken en netjes weg gelegd voor de hergisting. Zes maanden later was het tijd voor de ‘babyborrel’ en the new kid in town zal door het leven gaan als ‘Oude Geuze Devillé’. Den Herberg is een familieaangelegenheid. Dit wordt met de naamkeuze dus nog even benadrukt.

Ook van het etiket werd werk gemaakt. Het blinkt uit door zijn eenvoud, maar is daardoor best elegant en straalt de authenticiteit van het product dat er achter zit volledig uit. Vroeger gebruikten lambiekbrouwers witte of rode kalk om hun bier te herkennen. De flessen werden op lange rijen gestapeld en vervolgens gemarkeerd met een kalkstreep. De Geuze kreeg een witte streep. Witte streep die we terugvinden onderaan het buiketiket van de Oude Geuze Devillé. Slim gezien ook met het oog op een wat ruimer en herkenbaar gamma … nu, we hopen in ieder geval dat er nog rode en andere ‘gestreepten’ komen want de eerste versie van de Oude Geuze mag er absoluut zijn.

Momenteel is de Oude Geuze enkel beschikbaar in flessen van 37,5 cl maar er werd al meteen meegegeven dat het niet al te lang zal duren alvorens ook flessen van 75 cl opduiken. Bier blijft een product dat nog beter smaakt in goed gezelschap en dan is iets meer ‘inhoud’ altijd leuk om het delen te vergemakkelijken.

Een ‘Devillé die trots de nieuwe Oude Geuze uitschenkt … alleen zien we dat niet meer achter dat masker…

  • Ook de collega's kwamen even vaststellen dat er met kennis van zaken werd gehandeld!

Ook de collega’s kwamen even vaststellen dat er met kennis van zaken werd gehandeld!