Yannick de Cocqueau
Gouden Carolus Hopsinjoor
Ons wekelijks bier
De naam van dit bier is een woordspeling die het hoppige karakter van het bier linkt aan het verhaal van het Opsinjoorke. Dit klein dik mannetje met een snor symboliseert de eeuwige dronkaard die er niet voor terugschrok om zijn vrouw af en toe op haar plaats te zetten en niet zachte handig. Als straf werd hij door de buurt op een groot doek in de lucht gegooid en weer opgevangen. Sinds de 17e eeuw wordt een Sotscop (een houten pop) meegedragen en opgegooid in praalstoeten en ommegangen. Een waarschuwing voor die mannen die bij een glaasje op wat losse vuisten krijgen. De pop kreeg haar huidige naam pas halfweg de 18e eeuw. Tijdens een stoet wordt ze traditioneel opgeworpen maar valt ze naast het doek en belandt in de menigte. Een toeschouwer steekt zijn armen uit om de pop af te weren, maar wordt ervan beschuldigd de pop te willen stelen. Omdat die stakker een Antwerpenaar was en de pop op die ‘sinjoor’ was gevallen, wordt ze sindsdien Opsinjoorke genoemd. Voor het stadhuis staat een bronzen beeld van de pop en voor de Sint-Romboutskathedraal vind je een gigantisch felgeel exemplaar waar kinderen op (kunnen) spelen.

Bier : Gouden Carolus Hopsinjoor

  • Brouwerij: Brouwerij Het Anker (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 8,0%
  • Kleur: Licht goudblond en wat mistig. Rijke witte schuimkraag die goed zijn mannetje staat.
  • Geur/aroma’s: Zacht moutige ondertoon. Ronde fruitige esters (perzik, banaantje). Grassig en kruidig hop aroma met een vleugje citrus. Fris en best elegant.
  • Smaak: Moutige aanzet met een zoetje. Levendig. Fris koolzuur. Mooi geïntegreerde bitterheid. Mondt uit in een frisse en zacht bittere afdronk. Erg goed evenwicht tussen het gistig, fruitig profiel en de fijne aroma’s van nobele hoppen en dit op een goede moutbasis.
  • Foodpairing: Jonge Comté, fish & chips, fruitsalade (zonder rood fruit of bessen).

Dit bier haalde een zilveren medaille in de categorie ‘Belgian IPA’ tijdens de laatste editie van de Brussels Bier Challenge.