Yannick de Cocqueau
Gouden Carolus Tripel
Ons Wekelijks Bier
Deze zondag gaan de deuren open van de derde editie van Barrel Boutique. Een super interessant evenement dat het sluitstuk vormt van het 'uitwisselingsprogramma' dat brouwerij Het Anker op poten stelde voor de vaten waarop hun Single Malt heeft liggen rijpen. Wij leven naar dit evenement toe met een tripel van de brouwerij in de hand.

Het concept is al even eenvoudig als geniaal. Brouwerij Het Anker, of beter gezegd, Stokerij De Molenberg produceert whisky en daarvoor is een rijping op vat essentieel. Die vaten gaan niet eindeloos mee maar omsluiten na de passage van de single malt een prachtig boeket aan aroma’s. Voor het rijpen van de whisky komen ze niet meer in aanmerking maar voor het rijpen van bier kunnen ze nog een gigantische meerwaarde zijn.

Gezien brouwerij Het Anker (nog) niet aan het rijpen van bier op vat doet, besliste de brouwerij de vaten ter beschikking te stellen van collega’s in de brouwwereld. Deze gaan er mee aan de slag en presenteren vervolgens het resultaat op een exclusief evenement, het Barrel Boutique Festival. Je krijgt dus een degustatiegelegenheid waarin alle bieren één element gemeen hebben, ze zijn op een of andere manier in contact geweest met de houten vaten waarop de Gouden Carolus Single Malt heeft gerijpt. Het type brouwerijen is erg divers en gaat van de kleine, experimentele brouwer tot de meest gevestigde waarden als de Trappisen van Chimay.

Niet te missen en in afwachting zetten we het weekend goed in met een van de vlagschipbieren van de brouwerij, de Gouden Carolus Tripel. Een bier dat al een hele prijzenkast wist te vullen en het zilver wegkaapte tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge… in een categorie met maar liefst een honderdtal deelnemers.

Bier: Gouden Carolus Tripel

  • Brouwerij: Het Anker (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 9,0% ABV
  • Zicht: Licht goudblond, ietwat gesluierd bier. Romige, vaste schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Wat ingetogen neus. Zacht moutig. Rijp geel steenfruit. Fris vleugje koriander. Wat groene appel.
  • Smaak: Moutige start met een zoetje. Vol en romig mondgevoel. Verfrissend koolzuur. Vleugje marmelade. Koriander (net niet teveel). Goed geïntegreerde bitterheid en alcohol (drink erg vlot weg voor zijn 9%). Zacht bittere afdronk met een kruidige toets.
  • Foodpairing: Gouden Carolus Brouwerskaas (gemaakt met de tripel), koninginnenhapje met Mechelse Koekoek, orangettes.