Luc De Raedemaeker
Goulash op Belgische Wijze met Westmalle Dubbel
Ter ere van de Hongaarse nationale feestdag.
goulash-3502510_1920
Goulash geniet wereldfaam als de Hongaarse specialiteit bij uitstek. Zelf het politieke stelsel werd naar het gerecht genoemd. ‘Goulashcommunisme’ is een communisme zonder menselijk gezicht, maar wel met eten op tafel. De authentieke goulash is soep en geen stoverij. Een soep die werd opgediend in ijzeren keteltjes, hangend aan een smeedijzeren staander boven een houtvuur. Ware Hongaren vinden dat de hedendaagse stoofschotel nieuwlichterij is. Maar het is en blijft lekker. Ter ere van de Hongaarse nationale feestdag bereiden we een Belgische versie met bier.

Ingrediënten: 

  • 600 g stoofvlees van rund
  • 2 fijngesnipperde uien
  • 2 wortels, geschild en in stukken
  • 2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in stukken
  • 2 fijngehakte teentjes look
  • 1 rode peper in stukjes gesneden
  • 250 g champignons, in partjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 dl Westmalle Dubbel
  • 1 dl kalfsfond
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Klontje goede boter
  • Gehakte peterselie
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Laat de boter smelten in een stoofpot. Kleur het vlees aan en kruid met peper, zout en paprikapoeder.
  2. Voeg de uien, de wortels, de paprika toe en fruit glazig.
  3. Roer de tomatenpuree eronder en blus met de Westmalle Dubbel.
  4. Laat de alcohol verdampen.
  5. Bak de champignons ondertussen in een klontje gesmolten boter.
  6. Voeg de kalfsfond en de gepelde tomaten toe aan het geheel.
  7. Voeg de champignons toe.
  8. Breng aan de kook en laat alles ongeveer twee uur sudderen.
  9. Werk de goulash af met de gehakte peterselie.
  10. Serveer met Belgische frieten of roggebrood.

Pairing:

Zoek het niet te ver en serveer een Westmalle Dubbel bij deze heerlijke stoofschotel. De rest van het ‘blusvocht’ neem je er tijdens het koken als aperitief bij (de kok verdient ook wat) en voor bij de schotel zelf zet je een mooie 75 cl fles op tafel.

Een Hongaars alternatief is de Brown Ale/Dubbel van Kőszegi Sör.

Cover © Pixabay

Foto © Bart Van der Perre