
“Eerst lieten we de Schaarbeekse krieken zo’n zes maanden macereren in jonge lambiek in een verhouding van 240 gram fruit per liter lambiek. Daarna werd de kriekenlambiek gemengd met lambiek die gerijpt was in pinot noir- en bourgognevaten. Zodra de kurk werd geplaatst, begon de hergisting op fles”, vertelt Anthony Martin, die de brouwerij in 1993 overkocht om het te redden van een groot immobiliënproject. “Griotteke wordt gekenmerkt door zijn heerlijk aroma en de friszurigheid van de verse krieken. De vineuze toets zorgt voor een prachtige signatuur van deze authentieke Oude Schaarbeekse Kriek.”
Etiket ‘Made in Schaarbeek’
Het etiket werd getekend door de jonge Belgische kunstenares Lauranne van Naemen, die geboren en getogen werd in Schaarbeek. Na een bezoek aan de brouwerij maakte ze haar eigen interpretatie van Griotteke.
Goed en groen doel
Per verkochte fles gaat 1 euro naar ‘De Bûûmplanters’, een project van NoWayBack, een Schaarbeekse vzw die werkt rond duurzaam beheer van ecosystemen. Met het aanplanten van kriekelaren en andere fruitbomen op speelplaatsen en aan scholen en woonzorgcentra, wil deze organisatie Brussel en omgeving verder vergroenen.
Griotteke is verkrijgbaar in flessen van 75 cl en wordt verdeeld door bierhandels en webshops.
In de winkel van de hoeve van Mont-Saint-Jean in Waterloo en via hun webshop kun je ook een exclusief pakketje kopen met daarin een fles, een glas, een tekenboek en een draagtas (in Brussel gedrukt door het atelier ‘Les imprimeurs’).
Snel zijn is wel de boodschap … OP=OP