Yannick de Cocqueau
Gulden Draak
Cuvée Prestige
Volgende week (8 maart) lanceert Brouwerij Van Steenberge een nieuwe batch van de Gulden Draak Cuvée Prestige Bourbon. De kers op de Gulden Draak taart. Een rijk en complex degustatiebier waarin het krachtige basisbier door een rijping op houten vaten een extra dimensie krijgt. Warme toetsen van honing, rozijnen, vanille en hout verrijken het bouquet. Colruyt heeft exclusiviteit voor de distributie en opgelet... er zijn 5784 flessen in omloop, niet één meer.

Het Gulden Draak Cuvée Prestige gamma ontstond in 2020. ‘Barrel Aged’ zat echt wel in de lift en dat de Gulden Draak Classic een prachtige basis was om daarmee te gaan experimenteren hoeft eigenlijk geen betoog. Een deel van het bier werd te rijpen gelegd op Amerikaanse Bourbon vaten en een klein deel ging ook reeds naar vaten die daarvoor nog door Laphroaig werden gebruikt. Doel van het gamma is om door vaten te selecteren die qua aromatisch profiel de Gulden Draak Classic complementeren, extra complexiteit aan het bier toe te voegen. Het zijn telkens gelimiteerde bottelingen die de bierliefhebber (of gewoon de ‘Bourgondiër’) elke keer opnieuw een een exclusieve smaakbeleving moeten geven. Naast de ‘Bourbon’ en de ‘Laphroaig’ is er ondertussen ook reeds met Madeira vaten geëxperimenteerd. Wat de toekomst brengt zal afhangen van de beschikbaarheid van goede vaten.

De eerste batch die nu (zolang de voorraad strekt) in het gamma van Colruyt wordt opgenomen is de Gulden Draak Cuvée Prestige Bourbon. Deze wordt gemaakt door na de lagering de Gulden Draak Classic nog minstens 16 weken te laten rijpen op speciaal geselecteerde Bourbon vaten. Deze vaten komen uit stokerijen uit Amerika en omsluiten de typische aroma’s van nieuwe eik en Bourbon. Na de rijping ondergaat het bier zijn klassieke nagisting op fles met de unieke wijngist die het bier kenmerkt. Enig verschil met de ‘Classic’ is dat er bij de botteling niet wordt gewerkt met karamel die de Classic zijn kenmerkende robijnrode kleur geeft. De Cuvée Prestige kleurt dus iets ‘lichter’.

Toegegeven, de typische smaakeigenschappen van de Gulden Draak Classic harmoniëren uitstekend met de warme toetsen van honing, rozijnen, vanille en hout van de Bourbon vaten. Rijpe aroma’s die een uiterst rond en vol eindresultaat geven met een licht zoetige toets en wat alcoholwarmte. Een veelzijdig degustatiebier om rustig van te genieten in goed gezelschap… het is tenslotte een grote fles.

Dieter De Brackeleer, bieraankoper bij Colruyt, is trots om de nieuwe Gulden Draak Cuvée Prestige in exclusiviteit aan de Colruyt klanten te kunnen bieden. De groep zet al langer in op Belgische bieren (95% van het gamma) en probeert de haar klanten te inspireren via thematische boxen en speciale edities. Hij is er heilig van overtuigd dat de klanten ook deze Gulden Draak Cuvée Prestige Bourbon van Brouwerij Van Steenberge zullen weten te waarderen en dat lijkt ons inderdaad best wel mogelijk … wacht niet te lang om een fles in te slaan, voor je het weet zijn ze op.