Bier Grand Cru
De Halve Maan
Samen duurzaam
In 2005 herstart Brouwerij De Halve Maan zijn brouwactiviteiten op het Walplein. Xavier Vanneste, zesde generatie van de Brugse brouwersfamilie, blies de brouwerij nieuw leven in met de lancering van het speciaalbier Brugse Zot. Het bier viel onmiddellijk in de smaak, zowel in Brugge als ver daarbuiten. Sindsdien is de brouwerij dan ook één van de snelst groeiende brouwerijen in ons land. Groeien betekent ook investeren en wie wil investeren moet financiering hebben...

De brouwerij kende al meerdere succesvolle financieringsrondes, maar slaagde er altijd in om haar onafhankelijkheid en eigenheid te behouden. Het succes van vandaag was alleen mogelijk dankzij het vertrouwen van velen. Het groeiparcours zou niet mogelijk geweest zijn zonder de steun van overheden, banken, investeerders en crowdfunders.

Zo haalde de brouwerij voor de aanleg van haar intussen wereldberoemde ondergrondse bierpijpleiding (die brouwerij en bottelarij met elkaar verbindt) financiering op via een crowdfunding campagne. Een mijlpaal in de geschiedenis van de brouwerij, die verdere economische groei mogelijk maakte. Daarnaast zorgde het voor een serieuze beperking van CO2 uitstoot, en weerde het al heel wat zwaar vrachtverkeer in de binnenstad. Hierdoor draagt de brouwerij bij tot een meer leefbare omgeving, en toont ze aan dat duurzaamheid gecombineerd met economische groei mogelijk is.

Met de crowdfund campagne haalde de brouwerij in 2016 meer dan €400.000 op. Dit was de grootste campagne van het land, tot dan toe. Dankzij de steun van vele crowdfunders konden ze de 3,3 kilometer lange bierpijpleiding realiseren. Het succes van het project toonde aan dat mensen graag betrokken worden bij duurzame en visionaire projecten, en bezorgde de brouwerij ook een wereldwijde aandacht.

Nu is de brouwerij opnieuw ambitieus en wenst ze een extra groene investering te maken en hiervoor een totaalbedrag van €2.000.000 op te halen. Zo wil de Brugse Brouwerij verder inzetten op haar verduurzaming. Opnieuw wil De Halve Maan de ‘friends, fools, family en fans’ in het verhaal betrekken. Voor dit project gaat De Halve Maan in zee met het crowdlending platform WinWinner, een bedrijf gespecialiseerd in het samenbrengen van bedrijven en investeerders. Via het platform krijgt het publiek de mogelijkheid deel te nemen in deze groene omslag, door middel van een interessante investering.

Brouwerij De Halve Maan ondertekende, samen met enkele andere brouwerijen, al in 2018 de Vlaamse Green Deal met als doel haar ecologische voetafdruk in de komende jaren verder te beperken. De brouwerij wil om zijn water- en energieconsumptie verder te optimaliseren op de nieuwe site aan de rand van de stad investeren in:

  • een waterzuiveringsinstallatie: Het afvalwater zal aan de hand van innovatieve technieken gezuiverd worden tot drinkbaar water, dat vervolgens kan hergebruikt worden in de productie, of als oppervlaktewater worden geloosd. Bovendien zal de waterzuivering ook biogas produceren uit het afvalwater, dat meteen zal worden hergebruikt in de productie van stoom.
  • zonnepanelen waarmee de onderneming zelf kan instaan voor een deel van haar stroomverbruik. Zo schat de brouwerij op piekmomenten tot 60% van haar stroomverbruik te kunnen produceren. De groene stroom zal ook benut kunnen worden voor het opladen van elektrische bedrijfsvoertuigen, want de brouwerij investeert immers steeds meer in elektrificatie van haar logistiek.

Daarvoor zijn dus extra middelen nodig … Vanaf 1 juni kan de community intekenen op de duurzaamheidsplannen van De Halve Maan. Mee investeren kan al vanaf €500 en alle ‘droge’ info vind je op het WinWinner platform. Er is ook een minder droog voordeel aan de investering: alle mensen die mee instappen in dit duurzaam groeiverhaal kunnen genieten van een exclusief jaarlijks evenement, waar samen het glas zal worden geheven op de toekomst van brouwerij De Halve Maan.

Weinig dat je dus kan tegenhouden om de Brugse brouwerij te helpen de ingeslagen weg van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen verder te bewandelen. De ambitie van Managing Director van De Halve Maan, Xavier Vanneste (en zijn team) is “groene investeringen doen om verder te groeien én tegelijkertijd de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. De onderneming wil volop de kaart van de duurzaamheid trekken.” We wensen ze veel succes en we kunnen er allen alleen maar beter bij varen.