Yannick de Cocqueau
Hapkin
Gaat vreemd
Oorspronkelijk stonden IPA’s eerder bekend om hun volmoutige basis met een daarop een bitter en hoppig karakter, vaak ook benadrukt met een stevige dry-hopping. Een van oorsprong Engelse stijl waarvoor dus ook vooral Engelse hopvariëteiten werden gebruikt. De ‘nieuwe generatie’ IPA’s die furore maakten in de VS, alvorens in de hele wereld een hype te worden, staan bekend om hun explosie aan aroma’s en smaken door het overvloedig gebruik van aromahoppen waarin vaak fruitige (exotisch, citrus) toetsen domineren.

Inspelend op die trend zocht het brouwersteam van Hapkin naar een Belgische variante die de typische fruitige volheid van IPA combineert met het uitgebalanceerde karakter van een Belgisch speciaalbier. De klassieke Hapkin bevatte reeds vier aromatische hopsoorten, maar deze nieuwe BIPA doet er nog eens drie extra bij. Daardoor worden er nu zeven hoppen verwerkt in de Hapkin BIPA: De reeds gebruikte varianten Saaz uit Tsjechië, Savinjski Golding uit Slovenië, Spalter Select en Monroe uit Duitsland en de nieuwkomers Sabro, Amarillo en Centennial uit de Verenigde Staten.

Veel hop …  Maar toch wordt je niet weggeblazen door de bitterheid en is het nog steeds evenwichtig. Dat is de invloed van die ‘B’ in benaming. In de VS moet het vaak nogal extreem. The sky is the limit waardoor je in sommige gevallen gewoon achterover valt van die smaakbommen. Wij Belgen hebben het net iets liever ‘harmonieus’ en evenwichtig. Bitter en fruitig maar gedoseerd en nog steeds vlot doordrinkbaar.

Een doordrinkbaarheid die nog wordt verhoogt door het alcoholgehalte van de Hapkin BIPA op 6,7 vol.% te doen landen, een stuk lager dan voor de reguliere Hapkin die 8,5 vol.% alcohol heeft.