Luc De Raedemaeker
HET CHOUKE
Op initiatief van Valérie Lepla, de bedenkster van het concept achter Pistolet Original en eigenares van twee vestigingen in Brussel, sloegen de ketjes Jean van Roy (Brouwerij Cantillon) en Dirk Minny (restaurant Les Brigittines) de handen in elkaar. Resultaat: het CHOUKE, een exclusief bier. Chouke is een koosnaampje dat vooral in Brussel gebruikt wordt om affectie uit te drukken. “Het is een typisch Brussels woord. In de Zenne Pot zit kool en zo is de naam als vanzelf ontstaan”, zegt Dirk Minny. Het plezante is dat ‘chouke’ zowel mannen als vrouwen kan aanduiden.

Het recept van het CHOUKE verschilt enigszins van de gebruikelijke ingrediënten voor een geuze. Twee elementen springen eruit: enerzijds de proportie gebruikte bieren in de samenstelling (meestal 50% bier van een jaar en 50% bier van 2 en 3 jaar). Voor het CHOUKE stelde Jean van Roy een combinatie van superieure kwaliteitsbieren op punt, bestaande uit 1/3 bier van een jaar, 1/3 bier van twee jaar en 1/3 bier van drie jaar. De gemiddelde leeftijd van de lambiek ligt hoger dan gebruikelijk. Gewoonlijk bedraagt de gemiddelde leeftijd van een klassieke assemblage 20 tot 24 maanden. Die van het Chouke schommelt rond de 30 maanden. Nog een opmerkelijk verschil is de keuze voor het tweejarig vat, een lambiek die gerijpt is op Armagnac-vaten.