Luc De Raedemaeker
Hoegaarden
Hoegaarden is een van de meest iconische Belgische biermerken en staat bekend om zijn verfrissende smaak en troebel uiterlijk. Het is een iconisch bier dat zijn oorsprong vindt in het gelijknamige dorp Hoegaarden, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant. Hoegaarden heeft een rijke geschiedenis en heeft wereldwijd een sterke reputatie opgebouwd.

Het verhaal van Hoegaarden begint in de middeleeuwen, toen boeren in de streek van Hoegaarden begonnen met het brouwen van bier. Echter, in de 20e eeuw, verdween Hoegaarden bijna volledig. De laatste brouwerij sloot in 1957, en het bier dreigde in de vergetelheid te raken. Gelukkig besloot Pierre Celis, een lokale melkboer en bierliefhebber, om de traditie nieuw leven in te blazen. In 1966 begon hij met het brouwen van Hoegaarden in zijn eigen huis, met behulp van het originele recept van zijn buurman. Celis’ inspanningen om Hoegaarden nieuw leven in te blazen waren een groot succes. Het bier werd al snel populair in België en begon internationale erkenning te krijgen. In 1985 werd een nieuwe brouwerij gebouwd in Hoegaarden om aan de groeiende vraag te voldoen. Het merk werd later overgenomen door biergigant AB InBev.

Hoegaarden staat bekend om zijn troebele uiterlijk, dat wordt veroorzaakt door het gebruik van tarwe in het brouwproces. Het bier heeft een lichtgele kleur en een fijne, witte schuimkraag. Wat Hoegaarden echt onderscheidt, is de verfrissende smaak. Het heeft een evenwichtige mix van zoetheid, kruidigheid en citrusaroma’s, afkomstig van de koriander en sinaasappelschil die in het recept worden gebruikt. Het heeft een zachte textuur en een aangename, droge afdronk.

Vandaag de dag is Hoegaarden een wereldwijd erkend merk en wordt het in meer dan 70 landen gedronken. Hoewel het merk is gegroeid, blijft het op een bepaalde manier trouw aan zijn oorspronkelijke roots. Hoegaarden is een symbool geworden voor Belgisch bier en heeft de weg geplaveid voor andere witbieren over de hele wereld.

Bier: Hoegaarden

  • Brouwerij: Hoegaarden AB InBev (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 4,9% ABV
  • Kleur: Wazig witgeel met een stevige romige schuimkraag
  • Geur/aroma’s: Frisse neus met wat moutzoetigheid, een vleugje koriander en wat citrus.
  • Smaak: Licht en verfrissend, mooi zoetje, vrij droge afdrong met wat koriander en een vleugje citrus.
  • Foodpairing: Apéritief, mosselen natuur, Indische curry, oosterse gerechten.