Bier Grand Cru
Belgische Brouwers ongerust over de gevolgen van sluiting horeca!
De Belgische Brouwers reageren teleurgesteld op de beslissing van de het Overlegcomité om de horeca volledig te sluiten gedurende één maand. Ze toont veel begrip voor de moeilijke situatie in en het stijgend aantal besmettingen, maar trekt tegelijkertijd aan de alarmbel over de gevolgen voor de brouwers. Door de sluiting van de horeca wordt niet alleen deze sector opnieuw hard getroffen, maar ook hun belangrijkste toeleverancier. Bovendien wijzen alle parameters erop dat de horeca niet de oorzaak is van deze 2de golf. De sluiting ervan komt dan ook erg onrechtvaardig over.

 “Volksgezondheid is doorslaggevend en sinds de horecasluiting in maart proberen wij daarom samen met onze partners in de horeca het hoofd boven water te houden. Sinds juni investeren we samen met hen in een veilige omgeving en beleving. Wij hebben de maatregelen die de regering trof ook steeds maximaal ondersteund. Waar de brouwers tijdens de eerste lockdown nog relatief stevig in hun schoenen stonden, is dit met deze nieuwe sluiting een heel ander verhaal”, aldus Nathalie Poissonnier, Directeur van Belgische Brouwers. ”In het begin van het jaar waren onze bedrijven allemaal financieel gezonde bedrijven die heel wat inspanningen deden om de horeca te helpen zoals het kwijtschelden van huur, betalingsuitstel, gratis omruilen van vervallen bier, enz. Maar ook hun middelen zijn niet onuitputtelijk en stillaan komt het water hen tot aan de lippen. Sinds het begin van de COVID-19 crisis, kende de volledige sector een enorme terugval in verkoop. Op 30 september was de daling van verkoop aan de horeca nog steeds -45%, met uitschieters van -80 à -90% in de maanden april en mei. Dit scenario zal zich nu herhalen met alle gevolgen vandien. Deze verliezen worden niet gecompenseerd door de verkoop in de retail, want ook daar zien we een lichte daling van -0,4%.” 

De Belgische Brouwers pleiten opnieuw voor een coherent relanceplan mét voldoende aandacht voor de lange termijn, want we zullen de gevolgen van deze pandemie gedurende jaren moeten ondergaan. De federatie benadrukt ook het belang voor de brouwerijen van maatregelen op korte termijn, zoals verlenging tijdelijke werkloosheid, uitstel en spreiding van betaling van taksen en belastingen (RSZ, onroerende voorheffing, enz.) . Op lange termijn is een daling van belastingen ook aangewezen. Het is ook van belang dat de maatregelen die steun bieden voor bedrijven die omzetverlies lijden (tegemoetkoming, RSZ-korting…) ook op de toeleveranciers, dus de brouwers, van toepassing zijn. 

Foto © Bart Van der Perre