Luc De Raedemaeker
Jopen
Het verhaal van Jopen leest als een sprookje. En misschien is het ook een sprookje. Lydian en Michel stampten het bedrijf -dat bestaat uit twee brouwlocaties en drie proeflokalen- eigenhandig uit de grond. Jopen is een van de grootste 'Craft Breweries' in Nederland en exporteert intussen naar meer dan 20 landen. Nochtans begon het avontuur als een eenmalig project. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Harleem brouwde Michel met een aantal vrienden een verjaardagsbier op basis van een recept uit 1501. Het bier blijkt een instant-succes te zijn.

Aangemoedigd door het succes richtten Lydian en Michel Jopen BV op. De naam Jopen verwijst naar de historische maat van 112 liter, de inhoud van een halve barrique.

In het prille begin werden de bieren bij derden gebrouwen, o.a. bij de Proefbrouwerij in Lochristi. Na een aantal jaren  wordt de Vestekerk in Haarlem aangekocht en na de nodige renovaties (nieuw dak, nieuwe funderingen, …) gaat de nieuwe brouwerij, inclusief Grand Café open in 2010. Her verhaal gaat verder met een tweede Kerk en een Taproom en productie brouwerij in de Haarlemse Waarderpolder.

Dit jaar bestaat Jopen 25 jaar en de verjaardag werd gevierd met een nieuw logo een bedrijfsmoto ‘Anything but boring’. We wensen Jopen nog vele jaren toe. Ons lievelingsbier van de brouwerij is Mooie Nel IPA.

  • Brouwerij: Jopen(NL)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,5%
  • Kleur: Blond met een mooie witte schuimkraag
  • Geur/aroma’s: Een tropische fruitmand met hinten van papaja, lychee, abrikoos en citrus.
  • Smaak: Fris en levendig met toetsen van fruit, hars, hop en een zalig bittere & hoppige afdronk.
  • Food pairing: Gegrilde kabeljauw met citroengras, kippenbouten met groene olijven en citroen.

Foto’s © Bart Van der Perre