Luc De Raedemaeker
Juuri
Top beer & food pairing spot in Helsinki.
De keuken uit het noorden, uit Scandinavië, is hot en trendy. De Scandinavische keuken is bovendien een erg gezonde keuken. Scandinavië heeft een heel specifiek klimaat: lange koude winters en korte zomers met veel zon. Bovendien is er een typisch landschap met veel zee en veel bos. De keuken wordt dus, gekenmerkt door een aantal ingrediënten die in het Noorden veel te vinden zijn, zoals bessen, champignons, wild, vis en verse kruiden als dille. Gerookte zalm, gedroogde vis en vlees, het beroemde "knäckebröd” (knapperig brood) vinden hun oorsprong in de eenvoudige behoefte om de winter te overleven. Restaurant Juuri is een waardige Finse vertegenwoordiger van de Scandinavische gastronmie.

De slagzin van het restaurant is “Times change but one thing remains unchanged: tasty food is always topical, preferably several times a day and without rushing”. De keuken is een uitgepuurde en moderne versie van de traditionele Finse keuken. Alle klassieke ingrediënten passeren de  revue en komen in een zuivere vorm op het bord.

We kozen voor het degustatiemenu (vier gangen voor 54 Euro). Na de amuse (een fris kruidensoepje) werden ons vier “Sapas”, de Scandinavische variant van tapas, voorgeschoteld (de lamsworstjes met komkommer waren fantastisch). Meteen merk je dat de chef heel wat in zijn mars heeft. Het tweede gerecht, een trio van bloemkool, was opnieuw een schot in de roos. Ook de zeebaars met zomergroenten was een lekkere combinatie. Om af te sluiten was er een combinatie met bessen, kwark en amandelen. Om duimen en vingers af te likken.

De gerechten zijn gepaird met bieren van de eigen “Ohane” brouwerij, die gelegen is naast Juuri. Dit is een van de plekken die je als gastronoom en bierliefhebber niet mag laten links liggen.

https://juuri.fi

Fotos ©Juuri