Luc De Raedemaeker
Boullette d’ Avesnes & Saison Avena
boulette-d-avesne-2
De Boulette d'Avesnes ziet eruit als een kegel. De kaas wordt geproduceerd in Nord-Pas de Calais en was oorspronkelijk arme mensen kost. Tegenwoordig wordt de kaas vrijwel geheel gemaakt uit verse maroilles die afgekeurd is vanwege kleine productiefouten. Aan de kaasmassa worden peper, peterselie, dragon en kruidnagel toegevoegd. De kaas wordt handmatig omgetoverd tot een piramide of kegel. Soms wordt de kaas in bier gewassen en gerijpt. Het resultaat is een heerlijk ruikende een steenrode kaas.

Een Boulette d’Avesnes is zacht en smeuïg met een pikante toets. We pairen deze kaas met een Saison Avena van Brasserie Desevaux uit de Henegouwse gemeente Boussu. Het bier gebrouwen met gerst en haver, heeft een pittige, ietwat vette en kruidige smaak met hoppige toetsen. Het bier sluit zo mooi aan bij de kaas. De drogere finale en frisse hop bitterheid ‘reinigt’ ons pallet.